Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Náhradu ušlých mezd chtělo 800 lidí z Crystalexu

Archiv

Bývalý sklářský gigant zastavil výrobu letos v lednu. Firma dluží lidem výplaty a někteří si musí půjčovat peníze na živobytí. ČTK to řekla mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová. O náhradu mzdy může požádat asi 1300 sklářů. Bývalí zaměstnanci firmy mají nárok na náhradu platů za tři měsíce, nejvýše ale na 32.538 korun za měsíc. Úřad práce bude na jejich mzdy potřebovat kolem 80 až 90 milionů korun.


Lidé si v uplynulých čtyřech dnech museli v Crystalexu často vystát dlouhou frontu, i když tam jejich žádosti vyřizovalo osm a později dokonce deset úředníků. "Ve frontě čekalo až 60 lidí. Vyřízení jedné žádosti trvá zhruba 20 minut. Stalo se také, že na konci naší pracovní doby zůstalo ve frondě i 20 lidí. Neposlali jsme je však domů a byli jsme tam s nimi o více než hodinu déle," upozornila Ottová.


Úřad práce v příštím týdnu prodlouží v Crystalexu pracovní dobu v pondělí od 08:00 až do 18:00. V úterý až ve čtvrtek poslouží klientům do 15:00, ve středu do 17:00 a v pátek do 15:00. Formuláře potřebné k žádosti dostanou skláři na úřadu práce, ale najdou je i na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence. "Musí ale použít formuláře pro přechodné období," zdůraznila Ottová.


Podle zákona mají zaměstnanci Crystalexu na uplatnění svého nároku dva měsíce, žádosti musí předložit do 21. září. "Lidé ale chtějí své nároky uplatnit co nejdříve, aby rychle obdrželi ušlou mzdu. Pomoc úřadu práce přímo v Crystalexu v Novém Boru je pro ně hodně důležitá," řekl odborový předák sklárny František Kuric.


Crystalex patřil mezi klíčové podniky zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), která ještě loni zaměstnávala na 5000 lidí. Kvůli nedostatku provozního kapitálu je ale skupina od loňského září v insolvenčním řízení. V provozu jsou už jen Sklárny Kavalier v Sázavě se 1100 zaměstnanci, ostatní skláři o práci přišli. Krach sklářské skupiny mimo jiné odhalil slabiny insolvenčního zákona a stovky lidí hlavně ze skláren ve Světlé nad Sázavou a v Poděbradech zůstaly už půl roku prakticky bez peněz. Kritickou situaci napravila až novela zákona, prezident republiky ji podepsal 3. července. Crystalex je od 12. března v konkurzu a v současné době je na prodej. Zájem o něj projevilo 16 českých i zahraničních investorů. Podle Dalibora Hlaváče z poradenské firmy Deloitte Advisory, jež prodej zajišťuje, by mohl nový vlastník převzít podnik někdy v září.