Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Na záchranáře z České Lípy si už nebude nikdo vyskakovat

Archiv

Potom by se měli lépe bránit před útoky při výjezdech ke zraněným lidem, které v poslední době přibývají. ČTK to dnes řekla krajská mluvčí záchranné služby Kristýna Fejfarová.


"Jsme většinou prvními, kdo se dostaví na místo neštěstí, avšak místo zachraňování zdraví a životů pacientů jsme nejednou nuceni čelit jejich slovním a fyzickým útokům. Naštěstí jsme zatím nezaznamenali žádné napadení, při němž by někdo z našich lidí utrpěl vážnější zranění," uvedla Fejfarová.


Podle ní se zdravotníci při zásazích dostávají do problémů s agresivními lidmi stále častěji. Během každého víkendu se v Libereckém kraji v poslední době přihodí jeden až dva konflikty. Loni o Velikonocích se například posádka sanitky ocitla ve vyostřeném sporu s lehce zraněným mužem, obžalovaným později z řady závažných trestných činů. Sestra se musela zamknout ve voze, rozzuřený muž s ním však kýval ze strany na stranu a záchranářům se podařilo ujet jen díky lsti řidiče. Zřejmě poslední podobný případ se stal v neděli v Klatovech, kde dva muži záchranářům vyhrožovali pistolí.


"Mnoho našich zaměstnanců potřebuje kurz sebeobrany velmi naléhavě. Většinou se nedokážou ubránit, pokud je napadne opilý nebo drogami omámený pacient nebo někdo z přihlížejících, rozčilených lidí. Abychom mohli zachraňovat lidské životy, musíme umět uhájit naše vlastní," upozornil ředitel krajské záchranné služby Zdeněk Kubr.


Nechce mít z drobných sestřiček žádné supermany a učit je kopy z japonských bojových umění, ale základy sebeobrany by měl v záchranné službě zvládnout každý.


První kurz vyjde na zhruba 50.000 korun, více než polovinu z nich zaplatí město Česká Lípa, zbytek uhradí záchranná služba ze svého rozpočtu. V příštím roce chtějí zdravotníci kurzy uspořádat i na Liberecku, Jablonecku a Semilsku. Kurz se skládá ze dvou dvouhodinových lekcí týdně. Kromě výcviku sebeobrany do něj patří také výuka práva a pohovor s policejní psychologem, spojený s rozborem nebezpečných situací z praxe. Kurz sebeobrany připravilo pro českolipské záchranáře Centrum vzdělanosti Libereckého kraje.


"Jde pouze o začátek spolupráce se záchrannou službou," uvedl ředitel centra Alfons Rokoš.


Záchranářům zatím slouží k obraně před agresivními útočníky návod, co v kritickým situacích dělat a jak jim předcházet. Někteří si s sebou na zásahy vozí pepřové spreje, aby měli při napadení alespoň nějakou šanci na obranu. Fejfarová zažila během své kariéry řadu okamžiků, kdy ji lidé ohrožovali.


"Jednou chtěl dokonce opilý, skoro dvoumetrový chlap vystoupit ze sanitky za jízdy," uvedla.


Záchranářům se nejprve zdálo, že je muž v bezvědomí. Během jízdy ale procitl a sestru napadl. Přemohl jej až řidič, bývalý řecko-římský zápasník.