Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Na vzdělávání v Libereckém kraji rozdělil úřad práce 29 mil. Kč

Archiv

Podporu získalo 180 projektů, do nichž se zapojilo 4148 zaměstnanců převážně z automobilového a sklářského průmyslu, které jsou v krizi. Cílem projektu je pomoci firmám v době nedostatku zakázek, především má ale rozšířit dovednosti pracovníků, a zvýšit tak jejich šance na trhu práce v případě, že by přišli o zaměstnání, řekla dnes novinářům ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.


Do projektu se v kraji zapojilo 69 firem, většina z nich měla několik projektů, s různým zaměřením. Třeba Jablonex Group otevřel šest programů, do nichž se zapojilo na 350 zaměstnanců, zhruba pětina lidí ve firmě. "Zařadili jsme do nich i pracovníky ve výpovědi, chtěli jsme tím zvýšit jejich šance najít nové uplatnění," řekl dnes ČTK personální ředitel Jablonexu Josef Klofec. Mezi lidmi byl podle něho o školení velký zájem a firma chce ve vzdělávání pokračovat. "Je to první skutečná pomoc, které se podniky v krizi dočkaly," poznamenal Klofec.


První etapa projektu Vzdělávejte se! skončí podle Sadílkové v Libereckém kraji 19. června. Do konce června je třeba peníze vyúčtovat. Už v červenci by měla ale začít druhá etapa, která bude pokračovat až do dubna příštího roku. "Zatím nevíme, kolik peněz na pokračování projektu dostaneme," poznamenala Sadílková. Firmy se ale už nyní o pokračování zajímají, hlavně sklářské podniky chtějí projekt využít. Nejen, že hradí náklady na nejrůznější školení, hradí také mzdy až do výše 24.000 korun, což firmám pomáhá v současné těžké ekonomické situaci.


Projekt Vzdělávejte se! využil také liberecký výrobce klimatizací pro automobily Denso Manufacturing nebo Benteler, který do školení zařadil desetinu ze svých 1650 zaměstnanců. Program tam už ukončili, protože získali další zakázky a výroba opět jede naplno. "Projekt ale považujeme za velkou pomoc především pro naše zaměstnance," řekl Robert Poláček z Benteleru. Dobrou zkušenost mají se školením i v Densu, i když do vzdělávání zapojili jen několik desítek lidí. Nyní i Denso vyrábí naplno, zakázek je tolik, že lidé musejí pracovat i přesčas.


Podle úřadu je projekt Vzdělávejte se! jediným preventivním programem, který pomáhá předcházet dalšímu zvyšování nezaměstnanosti. Umožňuje firmám podržet si zaměstnance i v době, kdy pro ně není práce. Každé zachráněné pracovní místo je pro Liberecký kraj přínosem. Nezaměstnanost v kraji patří k nejvyšším v zemi, na konci dubna bylo v jeho čtyřech okresech bez práce 22.803 lidí a míra nezaměstnanosti vzrostla na 10,1 procenta. K dispozici bylo 1534 volných míst, na každé připadalo 15,2 uchazeče. Ani v květnu nečeká úřad práce obrat k lepšímu.