Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Na úřadu práce v Crystalexu se dnes evidovalo dalších 140 sklářů

Archiv

Klid zřejmě nebudou mít úředníci ani v únoru, v pátek totiž končí další stovce lidí smlouvy na dobu určitou, řekla dnes mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová.


Podle odborového předáka Crystalexu Františka Kurice není zatím zájem o výpovědi tak velký, jak se ještě před týdnem předpokládalo. "Lidé váhají, čekají, zda se podaří s pomocí státu výrobu v Crystalexu znovu rozjet," řekl Kuric.


Vedení skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) předložilo v pondělí obchodní a finanční plány na 18 měsíců pro společnosti Crystalex a Sklárny Kavalier konsorciu věřitelských bank i ministerstvu financí. Náklady na rozjezd výroby se odhadují na 50 až 100 milionů korun.


Obnovení výroby v Crystalexu by mohlo výrazně pomoci situaci na trhu práce nejen v oblasti Nového Boru ale v celém Českolipsku. Nepropouští totiž jen sklárna. Hromadné propuštění 450 lidí, což je asi 17 procent zaměstnanců, oznámil i jeden z největších zaměstnavatelů v regionu - českolipský výrobce kabelových svazků pro automobily Delphi Packard. "Propouští ale i řada dalších podniků i když ne hromadně," řekla Ottová.


Ještě na začátku roku bylo na Českolipsku 4300 lidí bez práce a nezaměstnanost činila 7,7 procenta. Nyní je v evidenci zhruba o 1000 lidí více, což znamená, že nezaměstnanost se pohybuje kolem devíti procent. "V únoru bude zřejmě tento trend pokračovat a nelze vyloučit, že se nezaměstnanost dostane přes desetiprocentní hranici," řekla Ottová. V Novém Boru by se pak mohla nezaměstnanost pohybovat kolem 15 až 16 procent. Výrazně se zhoršuje nabídka volných míst. "V tuto chvíli připadá na jedno volné místo zhruba 18 uchazečů," dodala mluvčí úřadu práce.


Crystalex je jedním z klíčových podniků krachující sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Firma je od 20. ledna v úpadku kvůli nedostatku provozního kapitálu. Už počátkem roku musel ale podnik zastavit výrobu, když banky odčerpaly z jeho účtů veškerou hotovost. Crystalex nemá z čeho financovat výrobu ani vyplácet mzdy, ohlásil proto propuštění většiny zaměstnanců v Novém Boru, Hostomicích na Teplicku, Vrbně pod Pradědem a Karolince na Vsetínsku.