Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Na Tlustci zastavena těžba

Archiv

Zákaz vydal krajský úřad na základě kontroly, kterou provedl poté, co ho na nesplnění podmínek upozornilo Sdružení na na záchranu Tlustce a Společnost pro trvale udržitelný život. Rozhodnutí zatím není pravomocné, těžařská firma se proti němu ještě může odvolat. Navíc bude podle deníku platit jen dočasně a zákaz přestane po splnění podmínek platit.


"I tak je to pro nás obrovské vítězství. Je to úspěch, který se v Česku snad ještě nestal," řekl deníku předseda sdružení Miroslav Šimonek.


Podle krajských úředníků chybí Go Pointu především projekt sanace míst, kde skončila těžba. V projektu musí podle nich být uvedeno, jaké provede firma terénní úpravy, jak místa zabezpečí i časový plán obnovy lokalit, kde se netěží.


"Zákaz je prevence. Než by mohlo k nějaké nedovolené změně dojít, raději ať jsou všechny náležitosti v pořádku," řekla deníku vedoucí odboru životního prostředí Libereckého kraje Jaroslava Janečková.


Společnost Go Point by nyní měla pracovat na dokončení projektu o ochraně míst, kde se už netěží. Hlavní část projektu už má zřejmě připravenou.


"Celou rekultivaci konzultujeme s krajinným architektem z Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví," tvrdili už loni deníku těžaři.


Těžbu čediče na Tlustci zastavilo ministerstvo v roce 1998. Občané okolních obcí si totiž stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech. Obvodní báňský úřad v Liberci však loni 20. srpna povolil těžbu obnovit, což uvítali v nedalekém Brništi, kde věří, že se díky tomu podaří najít prostředky na rekultivaci kopce. Těžit se má v mnohem menším rozsahu. Dříve se na Tlustci ročně těžilo kolem 1,2 milionu tun kamene, nyní by měl lom dávat 300.000 tun. Na Tlustci nyní těží liberecká společnost Go Point. Lom koupila před třemi lety.