Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Na Tlustci se opět zastavila těžba

Archiv

"Chápeme to jako velké vítězství, po letech protestů a soudů jsme dosáhli zastavení těžby," řekl dnes Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec.


Ekologové se netají tím, že jejich cílem je nejen těžbu na kopci zastavit, ale zajistit, aby tam v budoucnu už nemohla být povolena. Těžařská společnost Go Point se ale lomu nechce vzdát.


"Rozhodnutí ještě nenabylo právní moci a rozhodně se proti němu odvoláme, radíme se o dalším postupu s právníky," řekl dnes  předseda představenstva společnosti Tomáš Štainbruch.


Rozhodnutí báňského úřadu považují za vítězství nejen ekologové, ale i vedení radnice v Jablonném v Podještědí. První protesty proti těžbě čediče na Tlustci začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes již zkrachovalé firmě Beron. Těžbu čediče pak o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí. Občané z okolí si totiž stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Obvodní báňský úřad v Liberci ale předloni v srpnu povolil obnovení těžby.


"S obnovením těžby jsme nesouhlasili, obávali jsme se zvýšeného provozu nákladních aut, prašnosti a hluku," řekla  ekoložka městského úřadu Hana Kotyzová.


Také ministerstvo životního prostředí doporučilo nechat znovu posoudit vliv těžby na životní prostředí. Báňský úřad to ale nepovažoval za nutné. Povolení k těžbě zrušil až loni na podzim správní soud, na který se ekologové a obce obrátili, a celou věc vrátil báňskému úřadu k novému rozhodnutí.


"Požadovali jsme doplnění podkladů v určitém termínu, firma je nedodala, a tak jsme řízení zrušili," řekl dnes Dalibor Hampejs z Obvodního báňského úřadu v Liberci.


Není ale přesvědčen, že se tím problém uzavřel. Firma Go Point podle něj bude mít zájem povolení získat, protože do lomu investovala nemalé peníze.