Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Na silnicích kraje zemřelo méně lidí

Archiv

"K příznivější bilanci určitě přispěly častější kontroly na silnicích a také preventivní kampaně v médiích," řekla dnes  mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.


Mluvčí upozornila, že s častými dopravními akcemi policisté počítají i letos. Policejní uniforma u silnice je podle Suchánkové nejlepším způsobem, jak přimět řidiče k větší opatrnosti.


Nejvíce lidí zemřelo loni po haváriích na Českolipsku. Bylo jich devatenáct - o sedm méně než v roce 2003. Na silnici mezi Českou Lípou a Novým Borem se odehrála i nejhorší nehoda v Libereckém kraji v loňském roce. Po nevysvětlitelném přejetí jednoho auta do protisměru a srážce s druhým vozem přišlo o život pět osob.


"K nejčastějším příčinám tragických silničních havárií patřilo přeceňování vlastních sil a vysoká rychlost," uvedl vedoucí dopravní policie na Českolipsku Staša Zikmund.


Rovněž na Semilsku a Jablonecku klesl počet obětí dopravních nehod. Na Semilsku jich bylo pět místo předloňských devíti a na Jablonecku tři místo osmi. Na Semilsku a Jablonecku ale není tolik rychlých hlavních komunikací s hustým provozem jako na Liberecku a Českolipsku. Zikmund vidí za poklesem tragických nehod i lepšící se bezpečnostní výbavu nových aut, která nahrazují staré a málo odolné vozy.


 Jeho semilský kolega Milan Čermák dodal: "V roce 1968 zemřelo na silnicích v okrese 21 osob, ačkoliv se stalo jen 462 havárií ve srovnání s loňskými 1430. Tehdy však člověk umíral u každé 22. nehody, zatímco v roce 2004 u každé 286. nehody."


V loňském roce se ve srovnání s předloňským rokem snížilo v Libereckém kraji množství havárií, na nich se podíleli řidiči pod vlivem alkoholu. Například na Semilsku jejich počet klesl ze 125 na 82 a na Českolipsku z 92 na 73. Přestože v roce 2004 bylo mrtvých na silnicích Libereckého kraje méně než předloni, celkový počet nehod se zvýšil o více než 120. Policisté jich napočítali 8757. Skoro dvě pětiny z nich se odehrály na území Liberecka.