Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

Na Roimund a Velký Vápenný

Archiv

Dlouho jsem se rozmýšlel, z které strany k jeho vrcholu zamířit. Zkoušel jsem to od Jítravy a chtěl se za ní napojit na červenou značku vedoucí od Loupežnického vrchu. Našel jsem sice jedno z nejlepších míst pro romantické bydlení, ale nepodařilo se mi zaparkovat tak, abych měl pocit, že zde můžu auto nechat. Navíc auto po zastavení na konci cesty obklopili psi, ke kterým jsem neměl důvěru. Skončil jsem tedy v Křižanském sedle - mezi Novinou a Křižany. Je zde prostor na odstavení aspoň tří vozidel. Nevýhodou tohoto místa je, že začátek i konec túry půjdeme po stejné cestě.



Vyrazíme po červené kolem turistického rozcestí u kapličky svatého Kryštofa, vystoupáme na Malý Vápenný (686 m.n.m.) a mineme několik hraničních kamenů. Na rozcestí v místě zvaném Trávník je příjemné odpočívadlo a my se zde můžeme rozhodnout, kterou cestou se vydáme. Nyní nás čeká okruh o délce asi deseti kilometrů. Pokud to necháte na mně, tak vyrazíme doprava po zelené trase k Buku republiky.



Záhy budeme trochu rozčarováni, protože se ocitneme na staveništi, často nám turistická značka i zmizí. Nicméně i když půjdeme po nově budované cestě na rozcestí, od něhož jsem si sliboval romantiku, závan vlastenectví a co já vím co ještě, beztak k buku dorazíme. Čeká nás však jen parkoviště stavebních strojů a budka.




Raději hned zamíříme po modré k jednomu z našich hlavních cílů - zřícenině hradu Roimund. To je teprve ta lahůdka pro romantiky - na vrcholu za mohutnými valy a mezi obrovitými buky objevíme zeď bývalého hradu. Přestože nedaleko vede hlavní silnice do Liberce, máme pocit, že jsme se ocitli v hlubokých lesích skrývajících ještě velké divoké šelmy. Rozhlédnout se můžeme především západním směrem.







Z Roimundu vyrazíme po žluté značce a na pár minut se ocitneme v pralese, abychom po krátkém stoupání zase změnili barvu značení a po červené vystoupali na vrchol Velkého Vápenného. Ten sice nenabízí takový rozhled jako Roimund, ale objevíme na něm zase maličko jiná přírodní společenstva. Vysoká nadmořská výška a vápenec, který dal hoře jméno, udělaly své.





Všechny hlavní cíle jsme zdolali, a tak nás čeká už jen pohodový sestup po červené značce zpět k autu, zčásti po známé trase.