Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Na Riga je spravedlnost krátká

Archiv

Přestože František Rigo ani nepřevzal předvolání k dnešnímu jednání, zaslal soudu dopis, v němž informoval, že se rozhodl změnit svého obhájce. K soudu však dorazil jeho dosavadní obhájce Narcis Tomášek, nikoli Rigova nová obhájkyně Anna Větrovská. Tomášek se o tom, že už Riga nehájí, s překvapením dozvěděl až od soudu v jednací síni.


Advokát předal soudcům lékařskou zprávu, ze které vyplývá, že českolipský podnikatel trpí vážnými zdravotními problémy, například únavovým syndromem, bolestmi kloubů a svalů, astmatem a mnoha dalšími nemocemi.


Františka Riga poslal v červnu plzeňský soud na deset let do vězení. Českolipský podnikatel, který je veřejně znám i tím, že provozoval internetové pornografické stránky, jejichž doména nesla jméno manželky exprezidenta Václava Havla, se ale proti tomu odvolal. Podle obžaloby se Rigo dopustil podvodu tím, že si před jedenácti lety půjčil od zkrachovalé plzeňské Kreditní banky přes sto milionů korun a nevrátil je.


V dubnu 1992 si vypůjčil od Kreditní banky 55 milionů korun na koupi a přestavbu libereckého pivovaru, o dva měsíce později 15 milionů na nákup pozemků v Praze- Uhříněvsi a 31 milionů na výstavbu inženýrských sítí na tomto pozemku. Za peníze si podle žalobce ale ve skutečnosti koupil auta a starožitnosti a statisíce korun věnoval Občanské demokratické alianci jako sponzorský dar. Rigo všechna obvinění popírá. Před plzeňským soudem se hájil tím, že peníze nevrátil, poněvadž mu nevyšly podnikatelské záměry.