Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Na reggae festival v České Lípě vezli lidé i tvrdé drogy

Archiv

Na akci se sjelo několik tisíc fanoušků a někteří z nich si s sebou vezli heroin, hašiš a LSD. ČTK to dnes řekl mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý.


"Překvapuje mě, že celníci našli u fanoušků reggae tvrdé drogy. K etnické hudbě v afrických a karibských kulturách sice patří konopí, ale tvrdé drogy ne," konstatoval jeden z pořadatelů Reggae Ethnic Session Lukáš Kolíbal.


Celníci se psy prohledali 144 motorových vozidel a narkotika se nacházela zhruba v každém desátém. Ukrývalo je 21 lidí. Dvě třetiny z nich se dopustily přestupku. Měli u sebe totiž pouze málo drogy a brali by ji sami. Sedm lidí se však snažilo na festival propašovat větší množství narkotik a čelí podezření, že tam s nimi chtěli obchodovat. Pokud by je komisař obvinil, hrozilo by jim až pět let vězení.


"Našli jsme 14,7 gramu hašiše, 9,6 gramu heroinu a dva tripy LSD. Nejvíce bylo marihuany - 364,6 gramu. Odhalili jsme také 87 kusů lysohlávek. Drogy jsme našli v batozích, pod sedačkami aut nebo v přístrojových deskách," dodal Nejedlý. Lysohlávka patří mezi jedovaté houby a vyvolává nebezpečné halucinace. Po jejím požití si lidé například myslí, že umí létat.


Ve srovnání s podobně velkými festivaly objevili celníci v České - Lípě - Žizníkově spíše menší množství omamných látek, shrnul Nejedlý. Reggae Ethnic Session se koná od pátku až do dneška. Podle Kolíbala se na něm nevyskytly žádné větší problémy.