Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Na obecních slavnostech si Kravaře připomenou sedmiletou válku

Archiv

Bitvy patří do programu prvního Dne obce Kravaře a doprovodí je řemeslnický trh, závody v lukostřelbě, hudba a tanec nebo myší dostihy. ČTK to dnes řekl jeden z pořadatelů ze společnosti JP-TOP Pavel Jána.


"Ve vesnici se zhruba 800 obyvateli nebyla podobná akce od roku 1978, kdy Kravaře slavily 800. výročí svého založení. Náklady na Den obce se pohybují okolo 300.000 korun. Radnice věnovala 50.000 korun na propagaci a přispěli i místní sponzoři. Jeden z nich zaplatil noční ohňostroj. Abychom ale na akci neprodělali, musí na ni přijít alespoň 4000 lidí," uvedl Jána.


Podle starosty Kravař Víta Vomáčky by obec uvítala, kdyby zábavný program skončil úspěchem a opakoval se každý rok. "Dlouho se u nás nic většího nedělo," vysvětlil Vomáčka.


Historické skupiny zaměřené na sedmiletou válku se ve vesnici postarají o bitvy ve 12:30 a v 17:30. Diváci uvidí jezdce, dělostřelce, pěšáky, bubeníky i markytánky. Jako kulisa pro potyčky poslouží náměstí. Pruští vojáci ukradnou na radnici pokladnu a vyhodí starostu z okna. "Půjde jen o figurínu," upozornil Jána. Skutečná bitva se nestala před 265 lety přímo v Kravařích, ale poblíž vesnice. Silnější Rakušané nakonec Prusy z Kravař vyhnali.


Do programu sobotních kravařských slavností patří prohlídky opraveného kostela s výstavou mešních rouch. Vstupenky platí také do muzea na památné Vísecké rychtě, kde vystoupí severočeský folklorní soubor Horačky. "S programem na Dnu obce nám pomohou také učitelé a žáci ze základní školy. Zazpívají mimo jiné známé písně o generálu Laudonovi a přečtou úryvky z dobových textů," shrnul Jána.