Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Na (mnou) zanedbávaný Tolštejn

Archiv

Do kraje loupežníka řečeného Vilda turisté nejčastěji jezdí vlakem, a tak ani my nebudeme výjimkou a společně s prvními lyžaři-běžkaři využijeme trati táhnoucí se od Lípy do Rumburka. Vystoupíme ve stanici Jedlová.


Příjemným zjištěním je skutečnost, že stoupání k hradbám bývalého hradu není nijak náročné, a tak centrum Tolštejnského panství dobudeme do hodinky od opuštění vlaku.


Začneme na zelené značce, ze které odbočíme asi po kilometru vpravo na červenou trasu. Zřícenina hradu leží takřka ve vsi, a tak není divu, že hned první majitel Kavčího hradu (Dohlenstein - Kavčí skála)Vaněk z Vartemberka, nejvyšší číšník českého království,  dostal na hradě lekci od Hornolužičanů, kterým ve zdejším kraji lezl do pověstného zelí.



Nejvýznamnějšími držiteli však byli Berkové z Dubé, kteří raději volili cestu zákulisních jednání, a tak za jejich vlády posloužily hradby třeba jako vězení pro hejtmana Budyšína zajatého husity.



Na rozdíl od jiných hradů si Tolštejn udržoval svůj význam i v dalších stoletích - ležel totiž přímo nad cestou spojující Lužici s Čechami. Zpustnul až po vyplenění Švédy v roce 1642.



V současnosti stojí za návštěvu především vyhlídka na vrcholu skály, z níž je nádherně vidět především na Jedlovou horu, Kozí hřbet, Luž či Dymník. Hradní fajnšmekry potěší vstupní brána nebo mohutná bašta, na níž kdysi stávala děla. Vůbec zde nalezneme spousty střílen potvrzujících, že hrad plnil svou funkci i v dobách, kdy sečné zbraně byly vystřídány zbraněmi palnými.




Kdo by čekal, že zřícenina je opuštěná, bude příjemně překvapen restaurací, která je většinou otevřená jen v sezoně. Toto tvrzení je bez záruky, protože někoho zastihnout se mi podařilo jen jednou z mých tří návštěv. To jsem si ale dopřál malé posezení, nakoupil jsem pohlednice. K dostání pak byly i další suvenýry, především s motivy Tolštejnského panství.




Předpokládám, že když už jsme na Tolštejně, máme formu, čas a chuť, a tak vystoupáme až na Jedlovou horu. Nejen kvůli ještě lepšímu výhledu, ale i kvůli rakvičkám a dalším pochutinám, které se dají pořídit v restauraci otevřené celoročně (tohle tvrzení by mohlo být se zárukou). Tipy na výlety na Jedlovou horu naleznete zde a zde. Jak vidno z fotografií, výlet je uskutečnitelný za každého počasí.