Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Na mistrovství v Liberci padnou i jiné než sportovní rekordy

Archiv

Auta a autobusy, které je budou vozit do areálů, urazí během dvou týdnů po zasněžených libereckých silnicích, kde na objížďky a uzavírky upozorňuje motoristy 1600 dopravních značek, asi půl milionu kilometrů.


"Osobně mě nejvíce děsí 420 injekčních stříkaček připravených pro dopingové kontroly," přiznal mluvčí organizačního výboru Zdeněk Soudný. Na zajištění mistrovství se bude podílet 800 dobrovolníků, v pohotovosti bude osm lékařů, deset zdravotních sester, ale i 70 řidičů nebo techniků. "Všechno jsem v neděli osobně obešla a překontrolovala. Když jsem stála na Ještědu pod můstky, rozklepala se mi kolena," podotkla prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová.


Pořadatelé mají k dispozici asi 160 počítačů a 470 vysílaček. Technici museli položit 486 kilometrů optických a datových kabelů. Zajistit museli také nábytek - 1900 stolů nebo 2500 židlí. "Staralo se o to celý měsíc 32 lidí, kteří pracovali 14 hodin denně," poznamenal Soudný.


Neumannová musela sehnat svému týmu také oblečení; nejen bundy, vesty, čepice a rukavice, ale třeba i 1200 kusů kravat. Koupit se musely také vlajky. Těch je 330, to proto, aby jich bylo dost, kdyby sportovci z jedné země obsadili náhodou všechna medailová místa.


Čeho se pořadatelé nejvíce báli, aby nescházelo, byl sníh. Objednat se nedal, a nakonec ho je víc, než si kdo přál: přes 162.000 metrů krychlových. Ve Vesci odklízejí přebytky rolby, z Ještědu se odváží pryč po tatrovkách. Sklady technického sněhu v Jizerských horách, který si pořadatelé nastříkali pro strýčka příhodu, zůstanou bez využití. V Albrechticích na hromadě sněhu bobují děti, a pokud je to neomrzí, budou tam moct jezdit asi celé léto. Fotbalové hřiště je totiž ve stínu a sníh z něj zřejmě jen tak nezmizí.