Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Na Liberecku bude silnější česká policie a nový útvar cizinecké

Archiv

Na Liberecku a Jablonecku budou pátrat po cizincích, kteří žijí v pohraničí bez povolení k pobytu. Po novoročním zrušení hraničních přechodů s Polskem a Německem posílí v Libereckém kraji českou policii desítky příslušníků pohraniční i cizinecké policie. ČTK do dnes řekla mluvčí severočeské cizinecké a pohraniční policie Eva Jaklová. "Nový útvar cizinecké policie zaměstná také odborníky na padělání dokladů nebo psovody," dodala Jaklová.


Příslušníci cizinecké policie sice 1. ledna opustí služebny na hraničních přechodech, z pohraničí ale nezmizí. Počítají tam s častými hlídkami. O Českolipsko a Semilsko se postarají příslušníci cizinecké policie z Ústeckého a Královéhradeckého kraje. Někteří starostové se přesto obávají toho, že po odchodu policistů z hraničních přechodů stoupne v jejich obcích kriminalita.


"Na Českolipsku bude v pohraničních oblastech okresu více policistů než nyní, kdy tam kromě nás slouží i pohraniční a cizinecká policie," uvedl zástupce českolipského policejního ředitele Vladimír Hysek. Podle Hyska může na Českolipsku policie přijmout v příštím roce 27 nových příslušníků. Z pohraniční a cizinecké policie jich zatím přechází šest, dalším ještě zůstává čas na rozhodnutí. "I kdybychom volná místa nenaplnili bývalými příslušníky pohraniční a cizinecké policie, máme dostatek jiných uchazečů o práci u nás," uvedl Hysek. Příslušníci pohraniční a cizinecké policie by ale nastoupili okamžitě k 1. lednu, zatímco úplní nováčci musejí jít ještě na rok a půl do školy. S většinou nových mužů počítá českolipská policie na obvodní oddělení v pohraničních městech Jablonné v Podještědí a Cvikov.