Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Na libereckém šampionátu vydělali studenti a sociálně slabí

Archiv

Třeba firmu ANL (Autobusové nádraží Liberec) připravil šampionát o pětinu ročního zisku. Malá firma zajišťovala parkování pro autobusy, které využilo jen 39 vozů. Ve ztrátě bude i Activ, který provozoval parkoviště pro osobní vozy, své ztráty ale sčítá. V příjmech a výdajích zatím nemá jasno ani organizační výbor.


Liberecký šampionát navštívilo 170.730 fanoušků. "Zatím nevíme ani kolik jsme utržili za vstupenky, čísla budeme znát v příštích týdnech, kompletní vyúčtování ale bude zřejmě až někdy v květnu," řekl dnes mluvčí organizačního výboru Zdeněk Soudný. Výbor hospodaří s půlmiliardovým rozpočtem, zda to bude stačit, se teprve ukáže. "V každém případě ale výrazně vzrostly náklady na odklízení sněhu, víc určitě zaplatíme i za vytápění stanů," poznamenal Soudný. S financováním podle něho pomohli sponzoři, 15 miliony na doprovodný program přispěl i Liberecký kraj.


Liberecký šampionát neměl původně státní rozpočet přijít ani na korunu, nakonec přípravu infrastruktury vláda podpořila 1,45 miliardy korun. Dalších 400 milionů přidal z vlastního Liberec a 165 milionů Liberecký kraj. "Samozřejmě, že částky dvou miliard korun mimořádně želím. Ne že bych byl proti sportu, ale za dvě miliardy by mohly žít všechny sportovní svazy dva roky," řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Vynaložení peněz na Liberec vidí ministr jako zbytečný přepych. "Kdybychom tyto peníze dali na propagaci sportu jako celku a ne jedné akce, byl by to větší přínos," poznamenal Kalousek.


Liberecký primátor Jiří Kittner k tomu jen poznamenal, že stavba pražské O2 Areny pro hokejový šampionát stála několikanásobně víc než celé liberecké mistrovství a nikdo o tom nemluví. Liberec podle Kittnera využil možnosti získat prostředky na svůj rozvoj. "Získali jsme díky šampionátu dva moderní sportovní areály, máme 254 nových bytů pro seniory a sociálně slabé, které bychom bez dotace státu nepostavili. Také univerzita získala prostředky na rekonstrukci svých kolejí, které by jinak nedostala," poznamenal Kittner. Málokdo podle něho také ví, že třeba na silnici České mládeže, která je přístupovou komunikací do průmyslové zóny a na Ještěd, by stát bez šampionátu prostředky zřejmě také nedal.


Nakládání s penězi při přípravě šampionátu nedávno kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Kvůli úvěrovému podvodu, porušování pravidel hospodářského styku a porušování pravidel při správě cizího majetku, podal v této souvislosti trestní oznámení na neznámého pachatele. V Liberci to ale není první podobné vyšetřování. Policie v minulosti prověřovala třeba výstavbu Krajské vědecké knihovny v Liberci, kde také NKÚ našel pochybení. Tehdejší ředitelka Věra Vohlídalová kvůli tomu dokonce skončila před soudem, který ji ale nakonec zprostil viny. Kauza se ovšem táhla celých pět let.


Město i univerzita nyní čekají, jak se bude vyšetřování vyvíjet dál. Nakládání s penězi by měl prověřit i finanční úřad. Pokud i on chyby v nakládání s dotacemi potvrdí, může od obou institucí žádat dotace zpět a dokonce jim vyměřit penále ve stejné výši. Pro Liberec by to v takovém případě znamenalo zaplatit kolem 1,8 miliardy korun, což je téměř celý roční rozpočet. Také pro univerzitu by bylo vrácení dotace likvidační, 720 milionů korun představuje téměř tři čtvrtiny ročního rozpočtu.