Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Na letišti je hotové parkoviště pro mistrovství světa

Archiv

Parkoviště zabírá celkem 50.000 metrů čtverečných a není na přistávací ani na startovací dráze. ČTK to řekl Jaroslav Hauptvogel, vedoucí liberecké společnosti Activ, kterou si pořadatelé šampionátu najali na zajištění parkování.


"Za dlaždice jsme zaplatili přes dva miliony korun," dodal Hauptvogel. Plastové dlaždice ochrání letiště před poškozením, pokud by přišla obleva a zem by změkla. Po skončení mistrovství Activ dlaždice prodá, avšak za nižší cenu. Na osvětleném parkovišti najdou motoristé i WC a vznikne tam sociální zázemí pro 60 pracovníků obsluhy.


V Liberci poslouží divákům celkem tři záchytná parkoviště - dvě pro auta a jedno pro autobusy. Příprava a provoz dvou parkovišť pro zhruba 8000 aut vyjde na šest až sedm milionů korun. Kromě Ostašova vyroste parkoviště i na uzavřené čtyřpruhové silnici I/14. "Nejvíce peněz si vyžádá vybudování a rozebrání provizorního parkoviště v Ostašově. Vysoké náklady se pokryjí z poplatků za parkování," uvedl Hauptvogel. Diváci zaplatí na záchytných parkovištích denně za auto denně 300 korun, nebo 12 eur.


Záchytné parkoviště pro autobusy je v ČSAD Liberec v ulici České mládeže v prostoru mezi Ještědem a běžeckým areálem ve Vesci. "Na parkoviště se vejde 70 až 80 autobusů. Cenu parkovného jsme stanovili na 1000 korun nebo 40 euro za den," konstatoval ředitel společnosti ANL (Autobusové nádraží Liberec) Jan Konopásek. Při plně obsazeném autobusu s 45 místy tak jeden divák zaplatí za parkování něco přes 22 korun. Když přijede do Liberce autem řidič se třemi spolujezdci, vyjde každého z nich parkování denně na 75 korun.


Příjmy z parkoviště pro autobusy zůstanou ČSAD a ANL Liberec. V areálu v ulici České mládeže může firma poskytnout na vyžádání dopravcům placený technický a další servis. "Kdyby parkoviště v ČSAD nestačilo, využijeme pro autobusy místo na uzavřené silnici I/14. Jakou cenu tam zaplatí za parkování, není ještě jasné," prohlásil Hauptvogel.


Hauptvogel uvedl, že Activ nebude mít z parkovišť žádný zisk. "Z tržeb za parkovné pokryjeme pouze naše náklady," dodal. Příjmy z parkovišť pro auta poslouží také na bezplatnou kyvadlovou dopravu do běžeckého areálu ve Vesci a ke skokanským můstkům na Ještědu.