Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Na kostel v Prysku se vrátí zvon

Archiv

Původní umístila církev v době totality na kostel v Kamenickém Šenově, který se jako jeden z mála v regionu využíval. Do Prysku proto přijde zvon z jiné farnosti, řekl dnes ČTK předseda Sdružení na záchranu kostela Lukáš Ondráček.


"Zavěsíme ho tam první neděli v září, současně také opravujeme střechu a elektroinstalaci," dodal. Sdružení pořádá v kostele již čtyři roky koncerty, jejichž výtěžky slouží na záchranu zanedbané památky. Ročně jich je zhruba pět. Poslední se uskutečnil tuto sobotu, přilákal 100 lidí, kteří nastřádali do kasičky 4000 korun.


Současná podoba kostela vznikla v letech 1718 až 1721 podle projektu slavného italského architekta Petra Paula Colombaniho. Budova je vlhká a potřebuje naléhavě odvodnění. "Náklady na rekonstrukci odhadujeme na několik milionů korun," řekl Ondráček. Při záchraně památky, jež patří katolické církvi, sdružení spolupracuje především s obcí. Letos mu přislíbil podporu 1,3 milionu korun Česko-německý fond budoucnosti. Použije se na opravu varhan a interiéru.