Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Na Hradě Houska se točil Strážce duší a romská pohádka

Archiv

Hovoří se o ní jako o bráně do pekel. Třináctý díl Strážce duší, který na Housce vznikal, se tak jmenuje Polibek z pekla, řekl dnes kastelán Miroslav Konopásek.


Na osmi státních hradech a zámcích v Libereckém kraji se letos zatím nenatáčely žádné filmy. "Filmaři si dvakrát obhlíželi zámek Sychrov. Připravují české pohádky, ale ještě se nerozhodli, jestli si Sychrov vyberou. O zámek se zajímal také ruský filmový štáb," uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Libereckém kraji Miloš Kadlec.


Na Housce natáčela v dubnu Česká televize pohádku Dilino a čert. Dilino znamená v romštině hlupák nebo pitomec. "Pohádka by se měla vysílat ještě letos okolo vánočních svátků," dodal Konopásek. Na Polibku z pekla dělali filmaři na Housce hlavně v noci a s prací tam skončili na začátku června.


"Při natáčení Strážce duší uletěl obrovský krkavec Karel a ještě se nenašel. Přivezl ho sokolník. Karel měl za úkol nalétávat na herečku Zuzanu Norisovou a asi tak poosmé ho to přestalo bavit a zmizel. Kdyby ho někdo kolem Housky viděl, ať nám dá vědět. Karel se ztratil už při filmování na Křivoklátě, ale asi po třech týdnech se vrátil," podotkl Konopásek.


Houska patří Jaromíru Šimonkovi a jeho sestře Blance Horové. Hrad z 13. století podědili po svém dědečkovi Josefu Šimonkovi, prvorepublikovém senátorovi a prezidentovi Škodových závodů. Housku koupil v roce 1924 od hraběnky Andrássy. Turisté mohli hrad poprvé uvidět až v roce 1999. Loni ho navštívilo 35.000 lidí.