Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Na hradě Bezděz se slavilo výročí založení této památky

Archiv

Neodradil je ani ranní déšť, který začátek programu posunul o dvě hodiny, řekla manažerka oslav Jana Huzilová. Při ukázkách z muzikálu a příjezdu herce představujícího Přemysla Otakara II., který nechal Bezděz vystavět před 740 lety, byl hrad přeplněný.


"Ukázky z muzikálu mě nadchly, jen mě mrzelo, že k Přemyslovi jsem se s dalšími několika sty lidmi vůbec nedostal. Tlačenici pořadatelé nezvládli," postěžoval si Jan Boháček z Ústí nad Labem.


Podle Huzilové bylo na Bezdězu tolik lidí, že cestu skrz zástupy museli králi proklestit zbrojnoši. "Ale pokud vím, na nádvoří se dostali všichni," uvedla Huzilová.


Jak uvedl kastelán Jan Jurička, na oslavy dorazilo přibližně stejně lidí jako předloni na ukázky z muzikálů Dracula a Hrabě Monte Christo. Cikáni jdou do nebe se totiž podle něj na romantický gotický hrad ideálně hodí. Písničky z muzikálu, který uvádí Divadlo Bez zábradlí, předvedli navíc umělci na Bezdězu při svém jediném prázdninovém představení. Oslavy na Bezdězu skončily navečer, pokračovaly ale v obci Bezděz. Večerní program zahrnoval například ukázky z muzikálu Rebelové a závěrečný ohňostroj.


"Déšť sice posunul některá vystoupení, ale díky němu skončilo sucho, a ohňostroj nemůže zapálit okolní les," podotkla Huzilová.