Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Na Grabštejně odprodávají vycvičené psy

Archiv

ČTK to dnes řekl Marcel Rybář, zástupce velitele grabštejnské základny, která se výcvikem psů a psovodů zabývá.


"K vyřazení z evidence si připravují další, zájem lidí je poměrně veliký," dodal Rybář. Vojenští psi se začínají vyřazovat ve věku pěti let, většině vysloužilců je však kolem osmi. Mají za sebou hlídkovou a strážní službu a výcvik pro speciální pachové práce.


Zájemcům o koupi psa poskytuje armáda všechny informace o průběhu jeho služby, věku, zdravotním a fyzickém stavu a také o jeho nectnostech. Podle interních předpisů jsou staří psi zařazeni jako materiál a stejně jako s nepotřebnými věcmi se s nimi i účetně nakládá. Vyřazeného ovčáka lze koupit v Grabštejně od deseti do 1500 korun. Armáda přitom věnuje nákupu nových psů velkou péči, za zvíře od roku do dvou let zaplatí až 50.000 korun a výcvikem jeho hodnotu ještě několikanásobně zvýší.


Bez psů by se armáda podle Rybáře neobešla. Jeho sílu, nebojácnost, rychlost a houževnatost nenahradila dosud žádná technika. Schopnosti smyslových orgánů psa výrazně převyšují senzorické vnímání vojáka. Ani nejdokonalejší elektronické zabezpečovací systémy nedokážou dohledat a zadržet narušitele tak, jako pes.


S vyřazenými psy nakládají armády v jiných zemích různě. Izraelci je utrácejí, protože se bojí jejich zneužití. Německý Bundeswehr veterány vykastruje a nechá dožít. Nizozemci jim zase předplácejí dožití v psích penzionech. Snad nejlépe se ke starým psům chovají Švédové, kteří pro ně najdou nový domov ještě před ukončením služby, a pak je darují.


Výcvikem psů a psovodů se zabývá veterinární základna v Grabštejně od roku 1953, od roku 1970 poskytuje psům navíc veterinární péči. Kynologové tam cvičí zejména německé a belgické ovčáky a labradorské retrívry. Psy cvičí k ostraze objektů, ochraně osob, vyhledávání munice, zbraní, omamných a psychotropních látek.


Grabštejnská posádka spolupracuje se složkami záchranného systému - policií, hasiči a zdravotníky. Výjimečné vlastnosti psů jsou využívány i pro službu v zahraničních misích. V současné době jich je asi deset v Kosovu, Afghánistánu a Iráku.