Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Na Českolipsku zadržela policie 12 podnapilých řidičů

Archiv

Policie přistihla 12 podnapilých řidičů, z nichž polovina čelí obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky a přestupek dalších šesti se bude řešit ve správním řízení, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


"Z trestného činu jsou podezřelí řidiči, kteří nadýchali od 1,2 od 2,69 promile," upřesnila mluvčí. Řidič s nejvyšší hladinou alkoholu v krvi byl dvaadvacetiletý mladík z Loun, který jel ze Starých Splavů do Doks. Na místě přišel o řidičský průkaz a jeho auto ze silnice odstranila odtahová služba.


Policisté zadrželi také dva řidiče, kteří jeli bez řidičského oprávnění, sedm řidičů nemělo v pořádku své vozy a tři neměli dostatečnou výbavou. Policisté uložili celkem deset pokut v souhrnné výši přes 4000 korun.


Do mimořádné bezpečnostní akce, jež se soustředila na frekventovanou výpadovou silnici na Nový Bor, Žandovsko, okolí Doks a Brniště, se zapojilo 12 dvoučlenných policejních hlídek. Policisté rozdávali motoristům při kontrolách jednorázové alkoholové testy a letáky, ze kterých se mimo jiné dověděli nejčastější místa a příčiny dopravních nehod v regionu.


Podle Balákové stoupá na Českolipsku počet nehod zaviněných alkoholem. Za první půlrok jich bylo 51, což je zhruba každá dvanáctá. Za loňské první pololetí se stalo 813 nehod a alkohol měl na svědomí každou patnáctou. "Při kontrolách jsme zadrželi letos 81 řidičů s alkoholem, vloni jich bylo za stejné období 49," upřesnila mluvčí.


Noční kontroly byly součástí projektu Víkend bez tolerance, ve kterém se policisté ve spolupráci s krajským úřadem zaměřují na alkohol za volantem. Vloni zkontrolovali téměř tisícovku řidičů, přičemž u 23 zjistili alkohol v krvi. Letos akce pokračují a navíc jsou častější, na Českolipsku už potřetí.