Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Na Českolipsku vznikne první hipostezka

Archiv

Možnosti pro vyjížďky na koních se tím významně rozšíří. Zatímco dosud se jezdci museli vracet z vyjížděk vždy do mateřské jízdárny, hipostezky jim umožní putovat s koňmi několik dní po kraji.


"Hipostezky jsou trasy, kde může jezdec i s koněm přenocovat nebo si odpočinout. Najdou tam veterináře, podkováře, penziony a přepravce koní," přiblížila.


Na vzniku stezek se podle ní budou podílet jezdecké kluby. První pilotní hipostezka Libereckého kraje měří zhruba 15 kilometrů a povede z České Lípy přes Slunečnou na Prácheň, druhá osmikilometrová dovede jezdce do Skalice. Poradenské centrum pro venkov vydá také mapy, které poskytnou přesné informace o dostupných službách pro jezdce. Projekt má přispět k rozvoji agroturistiky.


"Jsou překážky, které koně neumí překonat, například ohrady pod elektrickým proudem. Velkým problémem jsou i volně pobíhající psi," řekla Kosťunová.


Vznik hipostezek by uvítaly i jezdecké kluby na Liberecku a Jablonecku. Jen v Jizerských horách jich je asi osm.


"Lesníci nám povolili jezdit jen po zhruba kilometrové písčité cestě v okolí Královky. Trasu pomáháme udržovat," řekl  Martin Häckl, který nabízí vyjížďky na koních na Prezidentské a Šámalově chatě.