Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Na Českolipsku přišli kvůli krizi o práci i Mongolové

Archiv

Mongolové jsou nejpočetnější skupinou zahraničních pracovníků, na konci loňského roku jich v regionu pracovalo kolem 500. Další zřejmě přijdou o práci v příštích měsících. Informuje o tom liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


"Aktuálně víme o 19 cizincích z Mongolska, pro které v tuto chvíli není práce. A víme, že další skupině Mongolů vyprší na konci března pracovní povolení," řekla deníku ředitelka Úřadu práce v České Lípě Zdeňka Cibulková. Nezaměstnanost mezi Mongoly může mít přitom velké sociální dopady - jde často o lidi, kteří se doma v Mongolsku kvůli práci v zahraničí natolik zadlužili, že se tam bez prostředků nechtějí vrátit.


Ještě v červnu 2007 pracovalo na Českolipsku jen 130 Mongolů, ke stejnému datu loni jich bylo už 430. Teď už jejich počty neporostou. Úřad práce další pracovní povolení pro cizince vydávat nechce. "Budeme teď hodně obezřetní, když budeme rozhodovat o nových pracovních povoleních a stejně přísně budeme posuzovat i žádosti o prodloužení. V evidenci totiž máme 5000 uchazečů o práci," vysvětlila Cibulková. Nezaměstnanost v regionu přitom poroste, jeden z největších zaměstnavatelů - Crystalex Nový Bor, ukončil výrobu a propustit chce 1121 lidí.


Mongolové na Českolipsku jsou převážně ženy, v Johnsonu pracují jako šičky a švadleny. Často mají vysokoškolské vzdělání a většina z nich pochází z mongolského hlavního města Ulánbátaru. Jsou to vesměs mladí lidé, nejčastěji od 20 do 30 let.