Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Na Českolipsku opustilo Stranu zelených asi 20 členů

Archiv

Vadí jim i nedělní vyloučení čtyř rebelů strany, řekl Miloslav Lomič, jeden za zakládajících členů Strany zelených na Českolipsku. "Je mi to líto, ale je to úplně jiná Strana zelených, než jakou jsme zakládali," poznamenal. Lomič sám členství přerušil. Podle něj o tom uvažují i další straníci. Strana zelených má v Libereckém kraji asi 250 členů a zatímco část z nich chce sama vystoupit, mezi jinými panuje strach z dalšího vylučování. Faktický poměr sil mezi "bursíkovským a protibursíkovským" křídlem je nyní asi 3 : 2, uvedl.


Minulou krajskou radu zelených v Libereckém kraji předsednictvo v prosinci odvolalo a po dva měsíce držel kompetence za řízení kraje Ondřej Liška. V sobotu se uskutečnila v Sedmihorkách krajská konference, svolalo ji předsednictvo a vzešlo z ní nové vedení kraje. Složené je z lidí, kteří stojí za Bursíkem.


Podle Lomiče se Bursíkovi podařilo v regionu získat nové lidi a posílit svou pozici. Velkou část nových členů tvoří navíc lidé s bydlištěm mimo Liberecký kraj. "Cesta pro normalizaci kraje se tak otevřela," poznamenal.


Situaci ve straně kritizoval i někdejší krajský předseda, ekolog Jan Korytář. Odchodem to ale řešit nehodlá, podle něj by to nic nepřineslo. Chce počkat, jestli nové krajské vedení, které řídí od sobotní konference v Sedmihorkách Bursíkův náměstek František Pelc, bude stát o spolupráci se starými zelenými a členy, kteří podporují Demokratickou výzvu. "Vyloučení Věry Jakubkové, Olgy Zubové, Dany Kuchtové a Martina Čáslavky je symbolem toho, kam se Strana zelených pod vedením Martina Bursíka dostala," poznamenal Korytář. Podle něj není hlavní příčinou současného propadu preferencí zelených z devíti procent asi na polovinu různost názorů, ale neschopnost současného vedení komunikovat a spolupracovat s lidmi s odlišným postojem.