Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Na českém území se MS v klasickém lyžování konalo jen jedenkrát

Archiv

O ty nejhodnotnější se postarali běžci Martin Koukal a dvakrát Kateřina Neumannová, další přidali Jakub Janda, Dušan Kožíšek a Milan Šperl. Navázat na tuto bilanci se čeští běžci, skokani a sdruženáři pokusí v domácím prostředí v Liberci, kde se od středy 18. února sejde výkvět klasického lyžování.


Dosud jediný šampionát na českém území hostily v roce 1925 Janské Lázně. V éře Československa se mezi pořadatele MS zapsaly i Vysoké Tatry, které mistrovství světa uspořádaly v letech 1935 a 1970.


Předloni v Sapporu se činila především Neumannová, jež na svém posledním šampionátu obhájila zlato na volné desítce a ve skiatlonu dojela těsně druhá. Ve sprintu dvojic přidali Kožíšek a Šperl bronz, s kompletní medailovou sbírkou skončili Češi v hodnocení zemí na lichotivém pátém místě.


Ještě o jeden cenný kov více získali čeští lyžaři v roce 2005 v Oberstdorfu. Vedle Neumannové, která na oblíbené volné desítce ukončila svoje čekání na zlato z velké akce a navázala na senzační triumf Koukala v běžeckém maratonu z Val di Fiemme 2003, přispěl stříbrem a bronzem Janda. Skvělý výsledek podtrhli Koukal s Kožíškem, třetí v premiéře sprintu dvojic.


Celkem vybojovali čeští a českoslovenští klasici v pětaosmdesátileté historii světových šampionátů již 11 zlatých, 17 stříbrných a 20 bronzových medailí. Hodně jich pochází ještě z předválečného období, například jen na druhém MS v Janských Lázních v roce 1925 nasbírali domácí reprezentanti rovných deset kovů včetně čtyř nejcennějších.


První poválečný titul získal v roce 1968 v Grenoblu legendární skokan Jiří Raška, až do Koukalova triumfu ho dokázali napodobit pouze sdruženář Ladislav Rygl (1970) a další skokan Jiří Parma (1987). O poslední "federální" medaili se v roce 1989 v Lahti zasloužily běžecká štafeta a družstvo skokanů.


Premiérové cenné kovy pro samostatnou Českou republiku získal Jaroslav Sakala, jenž si na MS 1993 ve Falunu vyskákal individuální stříbro a bronz, navíc měl velkou zásluhu na druhé příčce v družstvech. V roce 1995 vyšli Češi naprázdno, na dalších dvou šampionátech zachraňovala bronzem pověst českého lyžování Neumannová. Zatím naposledy potkal české lyžaře medailový půst v roce 2001.