Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

MVV Energie chystá trestní oznámení kvůli nekalé soutěži

Archiv

Novináře o tom dnes informoval jednatel společnosti Václav Hrach. Internetové stránky www.cistevruce.com podle něho uvádějí lživé a zkreslené informace, které společnost poškozují. MVV si od trestního oznámení neslibuje žádný zásadní výsledek. Je to ale jediná cesta, jak se nařčením bránit, vysvětlil Hrach.


Skupina Čisté v ruce tvrdí, že chce odhalovat skandální praktiky v ČR, zatím ale útočí jen na teplárny v Liberci a Jablonci. Jejich vlastníka nařkla z tunelování peněz za teplo a ze lží. MVV podle iniciativy nakupuje o 30 až 60 procent předražené palivo, předražuje teplo, do nákladů promítá neodůvodněné milionové náklady za služby a pronájmy rozvodů tepla, neřeší obrovské tepelné úniky v rozvodech. Vlastník tak prý z teplárny odčerpá ročně kolem 300 milionů Kč. Informace iniciativa zveřejňuje na internetu, rozesílá je médiím a vylepuje plakáty po Liberci a Jablonci. Její zástupce se však ani společnosti MVV zatím nepodařilo kontaktovat.


Čisté v ruce není jedinou iniciativou, která kritizuje MVV kvůli vysokým cenám tepla. Také liberecké sdružení Teplo za 399,90! na teplárnu a jejího vlastníka útočí. Podle Hracha jsou to ale konkrétní lidé, se kterými je možné jednat. Čtyři firmy reprezentující asi 18 procent odběratelů Teplárny Liberec spojené ve sdružení odmítají podepsat nové dodatky ke smlouvám a platit takzvanou dvousložkovou cenu tepla. Například v Jablonci odběratelé cenu rozdělenou na fixní a pohyblivou část platí od poloviny loňského roku. Sdružení navíc zpochybňuje i cenové kalkulace a požaduje zlevnění tepla o třetinu.


"Pokud se nám nepodaří do konce června dohodnout, budeme muset smlouvy těmto odběratelům vypovědět," řekl Hrach. Firma podle něho účtuje nyní odběratelům dvojí ceny, což je diskriminační a Teplárna Liberec se tak vystavuje několikamilionovému postihu od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). "Nejedná se o nátlak, teplo budeme dodávat nejméně do konce roku a zároveň jsme připraveni jednat o nových smlouvách," řekl Hrach. Není podle něho ale možné, aby 82 procent odběratelů platilo dvousložkovou cenu a 18 procent jednosložkovou.


Předseda Bytového družstva Sever Petr Černý, který je jedním z členů sdružení Teplo za 399,90!, to ale jako nátlak vnímá. "Pro nás je to signál ještě zintenzivnit přípravy projektů, které nám umožní se od teplárny odpojit. Například SBD Sever podle něho připravuje vybudování plynových kotelen ve svých domech třeba v Pavlovicích nebo na Králově Háji. "Rozhodně to ale nestihneme do konce letošního roku," řekl novinářům Černý. Teplárna ale podle něho nemůže přestat dodávat teplo, pokud odběratel nemá zajištěn jiný zdroj.


Podle Hracha by odpojení dalších odběratelů znamenalo zřejmě další růst cen tepla pro ty, kdo by zůstali. O kolik ale dnes nedokázal odhadnout. Cena tepla i tak zřejmě letos dál poroste. V Liberci a sousedním Jablonci se topí mazutem, jehož cena kvůli rostoucím cenám ropy strmě roste. V květnu se průměrná cena tepla v Liberci pohybovala kolem 603 Kč za gigajoul včetně DPH a v sousedním Jablonci byla ještě o 16 Kč vyšší. Kalkulace tepláren počítají letos s cenami ještě zhruba o 15 Kč vyššími.


Společnost MVV Energie CZ je s obratem 1,83 miliardy Kč čtvrtou největší teplárenskou skupinou v zemi. Teplárna Liberec do skupiny patří od ledna 2007, jablonecká od roku 2001. Skupina vlastní teplárny v 15 českých městech a zásobuje teplem 76.000 domácností a 1000 podniků a dalších odběratelů. Nejnižší ceny účtovala na začátku roku v Litoměřicích, kde topí uhlím - 387 korun za gigajoul. Naopak nejdražší byl Liberec s 593 korunami. V rámci Česka ale nebyla cena zdaleka nejvyšší. Například v Prachaticích platili podle ERÚ odběratelé ve stejné době o 100 korun více.