Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Muž týral své staré rodiče, policisté ho zatkli a vykázali z bytu

Archiv

Někdy je bil. Za týrání rodičů mu hrozí až tři roky vězení. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.


"V úterý večer uhodil muž svou matku do tváře tak silně, že upadla na zem. Šikanované ženy se zastali její vnuci, ale násilník napadl i je," dodala Baláková.


Minulý týden vykázali policisté dva násilníky z bytu na Semilsku. Útočili na ženy a v obou případech sehrál neblahou roli alkohol. Jeden z mužů týral ženu opakovaně od roku 1997 a hrozí mu dva roky až osm let vězení.


Policisté vykázali letos v Libereckém kraji z bytu 14 násilníků, kteří týrali své partnery, děti nebo další příbuzné. Za celý minulý rok jich bylo 36. "Domácího násilí neubývá, často ho odstartuje žárlivost nebo alkohol," upozornil vedoucí intervenčního centra pro oběti domácího násilí v Libereckém kraji Ivo Brát.


Vykázání násilníků z bytu na deset dní nebo i na delší dobu umožnila od 1. ledna 2007 novela policejního zákona. Ve výjimečných případech lze útočníkům zakázat kontakt s oběťmi až na jeden rok.


Podle Bráta se v Libereckém kraji dopouštějí domácího násilí především muži ve věku 20 až 40 let. "Kvůli domácímu násilí nás v roce 2007 kontaktovalo 618 lidí, loni 707. Slouží jim naše číslo 482 311 632," konstatoval Brát.