Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Motokárová elita bude v České Lípě bojovat o evropské finále třídy ICA

Archiv

Na startu se sejde kolem dvou set jezdců z jedenácti zemí. Téměř polovina z nich bude z Itálie, která je světovou velmocí této třídy strojů s obsahem motoru 100 ccm.


"I proto by pro české jezdce byl úspěchem samotný postup do finále v Sosnové. Tato skupina je totiž nejtěžší ze všech," řekl šéf týmu Joka Orion racing Jan Kališ na dnešní tiskové konferenci v Praze.


Do finále postoupí v každé třídě čtyřiadvacet jezdců. Dostat se mezi ně bude v Sosnové snažit čtrnáct českých pilotů v čele s Erikem Janišem, lídrem průběžného pořadí ME prestižnější kategorie ICC 125. Sedmnáctiletý mladší bratr slavnějšího Jaroslava si bude muset zvykat na odlišný stroj s motorem o nižším obsahu, jízdu bez převodovky či se slabšími brzdami. Přesto chce uspět.


"Bude to vše trochu odlišné a budu si na to muset zvyknout. Během dvou volných tréninků by ale vše mělo být v pořádku," řekl Janiš, který chce útočit na nejvyšší příčky a postup. A to i přesto, že jeho hlavním cílem je uspět ve třetím klání ME třídy ICC 125 začátkem září v italském Sarnu.


"Nyní budu mít ale první šanci předvést se domácím divákům ve velkém motokárovém závodě, tak to chci udělat," uvedl Janiš, který s odlišnou motokárou absolvoval již první seznamovací tréninky.


Klání evropského šampionátu motokár se v České republice uskuteční pošesté v historii, poprvé se však jedná o kategorii ICA a ICA junior. Naposledy se v Sosnové jelo v roce 2001. Měřené tréninky budou na severu Čech zahájeny v sobotu, finálové jízdy se uskuteční v neděli od 14:00.