Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Mladíci vytáhli z žízníkovského rybníku muže a oživili ho

Archiv

Muž leží ve vážném stavu na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, řekl dnes mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný.


"Další osud muže záleží na tom, jak dlouho zůstal v rybníku bez kyslíku. Svědci mluvili až o deseti minutách, ale pří podobných neštěstích ubíhá čas ve skutečnosti mnohem pomaleji, než se zdá," uvedla krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Kristýna Fejfarová.


Muže vytáhli mladíci z vody poté, co uslyšeli, jak jeho přítelkyně volá o pomoc. Pětadvacetiletý Michal Künstner z Nového Oldřichova a o rok mladší Zbyněk Kubelka ze Žandova spolupracovali s dispečerkou zdravotnické záchranné služby. Po mobilním telefonu jim radila, jak muži v bezvědomí poskytovat první pomoc co nejlépe. "Na místo dorazila také policejní hlídka a jeden z příslušníků se s mladíky v oživování muže střídal do doby, než přijela sanitka," dodala českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.


"Při zástavách srdce a dechu je důležitá každá vteřina a zachránce vedeme s pomocí telefonického kontaktu často. V řadě případů se jim podaří lidi v bezvědomí oživit dříve, než na místo neštěstí přijede lékař nebo paramedik," konstatovala Fejfarová.