Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Mladí táborníci si budou v Lužických horách vyrábět proud

Archiv

Z vody v místního potoka získají energii na noční svícení a ze slunce na ohřev vody. ČTK to dnes řekl Jan Musil, koordinátor projektu takzvaného E-tábora, který nese podtitul Dejme dětem šanci změnit budoucnost.


"Děti seznámíme s alternativními zdroji energie a vysvětlíme jim jejich přínos pro lidstvo," dodal Musil. Táborníci budou během dvou týdenního pobytu sestavovat modely zdrojů a podívají se do několika elektráren, třeba v Jindřichovicích pod Smrkem. Přípravě neobvyklého tábora věnovali jeho pořadatelé téměř rok práce, pomáhali jim přitom provozovatelé vodních a větrných elektráren, energetická infocentra a konstruktéři vodních turbín, kteří pro ně jednu jednoduchou turbínu sestavili.


"Tábor pořádáme po desáté, poprvé ale budeme mít proud, navíc vlastní. Dosud jsme svítili jen petrolejkami," popsal Musil. Vodu na mytí si dříve táborníci ohřívali nad kotlem, letos to za ně udělá slunce.


V Libereckém kraji to není jediný tábor s novým nápadem. Společnost Wattsenglish, která provozuje v Liberci česko-anglickou mateřskou školu, chystá pro děti v oblasti Českosaského Švýcarska dvoujazyčný tábor s rodilými mluvčími. "Rodiče malých táborníků dostanou přístupový kód a prostřednictvím videonahrávek umístěných na internetu mohou sledovat, jak se jejich dětem vede a co zažily," vysvětlil ředitel společnosti Marek Kadlec, sám otec šestileté Elišky a tříletého Františka. Na webu také rodiče najdou informace o všech vedoucích a zahraničích lektorech. Servis má zmenšit obavy některých rodin o bezpečnost svých dětí.


Vloni se v Libereckém kraji uskutečnilo 132 dětských táborů s 213 turnusy. Zotavovalo se v nich přes 12.000 dětí, z toho zhruba čtvrtina pod stany a ostatní ve stálých táborech. Nejoblíbenějším místem pro dětskou rekreaci bylo tradičně Českolipsko, kam míří téměř polovina malých rekreantů. Naopak nejméně táborů bylo na Jablonecku, kde se rekreovalo jen kolem 1440 dětí. Hygienici nemuseli žádný tábor zakázat. Zkontrolovali jich 83 a 30 z nich pokutovali za prohřešky ve stravování, hygieně, ubytování a zdravotnické dokumentaci. Celkově jim vyměřili sankci 25.300 korun.