Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Místo trestání bude stát vyplácet odškodné

Archiv

"Loupež se stala v prosinci 1995 a uplynula od ní již dlouhá doba," řekl novinářům k zastavení trestního stíhání předseda senátu Jaroslav Hrabálek.


Zločin na novoborské poště se dostal k soudu až předloni v květnu, protože soudce případ dvakrát vrátil policistům. Chtěl, aby proti pachatelům získali další důkazy, čímž se případ prodlužoval. Po svém zatčení odmítli oba mladí muži vypovídat. Ani jedna z přepadených pracovnic pošty lupiče nepoznala, protože byli při činu maskovaní. Jeden z obžalovaných Tomáš Vrána si na průtahy stěžoval u Evropského soudu ve Štrasburku, jenž mu dal za pravdu, a Česko mu proto musí zaplatit odškodné ve výši několika set tisíc korun. Vrána nepřišel na hlavním líčení loni v květnu, nedostavil se ani na jednání o rok dříve.


V květnu 2003 chyběl při procesu i druhý obžalovaný Tomáš Mazanec, nepodařilo se  tehdy doručit mu předvolání a policisté ho nikde neobjevili.


"Pokud máme obžalovaných víc, a nejsou ve vazbě, ne pokaždé se nám je podaří k soudu všechny dostat," upozornil Hrabálek.


Soudce letos vydal příkaz k zatčení Vrány, ale policisté ho nedokázali najít, ačkoli muž žil na své stálé adrese v Čelákovicích. Podle obžaloby si pachatelé pro loupež připravili kukly, pepřový sprej, pouta a pistoli. K poště přišli 18. prosince 1995 po 18:00 a zazvonili na zvonek u zadního vchodu. Když jim zaměstnankyně otevřela, přiložili jí k hlavě pistoli. Pak ženu natlačili dovnitř.


"Jeden ji přidržoval se slovy, že bude střílet, neboť je psychopat," uvedl státní zástupce.


Druhý uložil z trezoru do tašky tři miliony korun.