Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Místo mléka kojenecká voda

Archiv

Českolipská mlékárna patřila v 90. letech k nejmodernějším provozům v zemi a zaměstnávala tehdy 340 lidí. Mlékárna byla projektována na zpracování 350.000 litrů mléka denně. Výroba se zastavila v polovině roku 2000. Podnik přitom krátce před tím získal certifikát k vývozu do Evropské unie. Podle odborníků ho na kolena srazila krize v odvětví a bankovní úvěry.


Noví majitelé, kteří podnik získali před více než rokem v konkurzu, chtěli výrobu zahájit už loni v lednu. Podle původních záměrů měl obnovený podnik při plné výrobě zaměstnávat až stovku lidí a denně zpracovávat kolem 150.000 litrů mléka. Zaměřit se chtěl na mléčné produkty, v nichž budou živočišné tuky nahrazeny tuky rostlinnými - palmovým olejem. Firma se ale dostala do finančních potíží a své záměry musela přehodnotit.


Do areálu už podle Landy noví majitelé investovali miliony korun, a proto se jeho využití nechtějí vzdát.


"V současné době jednáme s potenciálními odběrateli, pokud vše půjde dobře, výroba by se mohla rozjet už na jaře," řekl Landa.


Zpočátku by se podle něho měly v České Lípě plnit barely do automatů na vodu a postupně se bude podle zájmu odběratelů sortiment rozšiřovat.