Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Mimoňské války bez zranění a dopravních problémů

Archiv

Hlídky podle něj dnes kontrolují odjezd speciálně upravených aut z regionu, zejména příjezdové cesty k letišti - z Mimoně na Ralsko a Kuřívody a z Mimoně na Hradčany. Podle mluvčího policie se při obávaném srazu stala jen jedna drobná nehoda, k níž došlo mimo veřejné komunikace a která si nevyžádala žádné zranění.


"Většina aut začala odjíždět již v sobotu večer, nyní jich tu zbývá nejvýš 1000," řekla organizátorka Monika Rydlová.


Podle ní na místě zůstává také 50 brigádníků, kteří uklízejí nepořádek po třídenním reji.


"Počasí nám přálo, bylo to zase dost dobrý. Spoustu lidí ale naštvalo, že za vstupné chtěli 400 korun," řekl Roman Pokorný z Liberce, který se srazu se svým upraveným vozem Audi pravidelně účastní.


Vyznavači tuningu svá auta speciálně upravují, například je vybavují výkonnými motory, různými doplňky a mění jejich karoserie i interiéry. Na srazech pak svá vylepšení porovnávají a hledají nové inspirace. Soutěží například o nejlepší lak, interiér či audiotechniku nebo v tom, kdo předvede nejlepší show. Na letištní ploše dlouhé přes dva kilometry závodí ve sprintech, slalomu a takzvaném gumování, při kterém roztočí (některá) kola svých vozů na místě.


Jeden z minulých ročníků Mimoňských válek poznamenala vážná nehoda. Na hradčanském letišti najel opilý řidič svým vozem do spících účastníků srazu a několik jich zranil. Mimoňské války se konají dvakrát ročně, další sraz je naplánován na konec srpna.


------


Připravujeme fotožurnál.