Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Mimoň potřebuje obchvat, shodli se účastníci otevření mostu

Archiv

"Provoz v centru ale nový most neřeší, to by mohl jen obchvat, který by většinu automobilů z města odvedl. Na tak náročnou stavbu ale ani my, ani kraj nemáme peníze," řekl dnes u příležitosti předání mostu starosta Mimoně Stanislav Baloun.


Přestože ještě není jasné, jak by se výstavba obchvatu sedmitisícového města financovala, krajský úřad už zadal studii, která má zhodnotit, zda se podobná stavba vůbec vyplatí.


"Studie se v současné době dokončuje, teprve ona nám ukáže, kudy a zda vůbec obchvat vést," řekl dnes  krajský radní pro dopravu Vladimír Richter. Zároveň připustil, že kraj na podobné akce peníze nemá.


"Věříme ale, že na takovou stavbu bychom mohli získat dotaci z evropského rozvojového programu," dodal radní.


Most přes Panenský potok leží na frekventované komunikaci směrem na Českou Lípu. Byl v havarijním stavu, a proto byla před dvěma lety zahájena jeho kompletní rekonstrukce.


"Stavba přišla na 21 milionů korun, z toho většinu - 18 milionů korun - zaplatil Státní fond dopravní infrastruktury," poznamenal ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Petr Erban.


Rekonstrukce, které musela ustoupit i socha svatého Jana Nepomuckého, zvýšila nosnost mostu i jeho šířku, navazující ulice dostaly nové chodníky.


Most v Mimoni není podle informací z krajského úřadu jediným, který byl ve špatném stavu. Rekonstrukci by potřebovalo zhruba 40 procent ze 650 mostů na silnicích druhých a třetích tříd v kraji. Pokud by kraj chtěl dát do pořádku všechny své mosty, potřeboval by na to nejméně 130 milionů korun.