Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

MfD: Organizátoři MS v Liberci chtějí od kraje dalších 15 mil.Kč

Archiv

Je to ale jen část peněz na akce šampionátu, celkově totiž mají stát kolem 80 milionů korun, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Zprávu s žádostí už dostali krajští zastupitelé, kteří o ní musí rozhodnout.


"Dotace je určená na nadregionální reprezentaci kraje a tou mistrovství světa bezesporu je," řekl deníku krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa (ČSSD). Podle něj má kraj peníze v rezervě na nepředvídatelné události. Proti takovému využití rezervy jsou ale zastupitelé z opozičního hnutí Starostové pro Liberecký kraj. "Nevím, proč máme lít zase peníze do mistrovství, při schvalování rozpočtu nám řekli, že už nic na MS nepůjde. Navíc ani pořádně nevíme, na co vlastně půjdou," řekl deníku lídr starostů Martin Půta. Pokud nedostane přesné vyúčtování, návrh nepodpoří.


Podle prezidentky organizačního výboru Kateřiny Neumannové se ale doprovodné programy prolínají a nelze přesně oddělit, které peníze na co půjdou. "Patří sem koncerty, zázemí, spotřeba energie, ochranka, bezpečnost lidí a další věci," vysvětlila Neumannová. Peníze na doprovodné akce se podle ní scházejí z několika zdrojů, vedle kraje přispějí i sponzoři a partneři a také mezinárodní svaz lyžařů FIS.


Liberecký šampionát už stál daňové poplatníky přes dvě miliardy korun. Liberecký kraj zatím přišel na 149 milionů korun. "Pokud zastupitelé dotaci patnáct milionů korun schválí, měly by to být peníze poslední," poznamenal Bursa. Naopak město o dalším příspěvku vůbec neuvažuje. "Už jsme dali peněz dost a nyní zajišťujeme i další věci, které nás něco stojí, například úklid sněhu," řekl náměstek primátora pro školství, sport a kulturu Ondřej Červinka.