Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Městům v Libereckém kraji chybějí peníze na opravy památek

Archiv

Podle památkářů se tím obnova historických staveb nejen zpomalí, ale i prodraží.


Nejvýrazněji investoval do historického centra v minulém roce Jablonec nad Nisou. Obnovil Dolní náměstí, kostel svaté Anny a všechny přilehlé ulice. Na opravy historického centra získala radnice téměř 130 milionů korun z programů EU a státního rozpočtu. Z vlastních prostředků musela přidat 90 milionů korun. Letos se ale Jablonec uchází jen o třímilionovou dotaci do městské památkové zóny, z vlastního rozpočtu do ní město vloží dva miliony korun. Pět milionů chce Jablonec investovat do opravy radnice.


Zhruba stejné částky vynakládá na obnovu památek i českolipská radnice. "Ročně jde asi o čtyři až pět milionů korun," řekla mluvčí úřadu Kateřina Amrichová. Dalších 150.000 až 300.000 Kč ročně je určeno na podporu grantového programu města na drobné opravy památek a nemovitostí v památkové zóně, dodala.


S nejmenší částkou počítá na památky Liberec. "Prostředky jsou nedostačující, je nutné s nimi hospodařit účelně," poznamenal mluvčí magistrátu Martin Korych. Liberecká radnice dá letos na drobné opravy památek půl milionu korun a 300.000 korun chce získat se státního rozpočtu, na rekonstrukci starých lázní pak uvolní čtyři miliony korun.


Města i kraj si chválí ve spolupráci s ministerstvem kultury metodické a právní poradenství. "Horší zkušenost jsme učinili v případě archeologických nálezů v Příšovicích, kdy jsme se nedokázali dohodnout na podpoře při výkupu pozemku a dodatečných financí na výzkumy," dodal náměstek hejtmana Antonín Schäfer s tím, že špatnou komunikaci mohly zavinit volby nebo personální změny na ministerstvu.


Tlaky investorů na zbavení památek jejich statutu, jak tomu bylo v nedávném případě přerovské Koruny, jsou v Libereckém kraji spíše výjimečné. Mezi vlastníky objektů a památkáři jsou však rozpory a podle Korycha chybí i vzájemná diskuze. "Většinou musejí obě strany ustoupit," poznamenal Schäfer.


V Liberci jsou památkáři například proti výstavě obřího obchodního komplexu Plaza za 900 milionů korun. Liberecká pobočka Národního památkového ústavu (NPÚ) podala Krajskému úřadu v Liberci podnět k přezkoumání rozhodnutí o jeho výstavbě. Podle památkářů záměr negativně zasahuje do památkové zóny, nedodržuje historickou uliční síť a nereflektuje na historický stavební vývoj. Proti obřímu komplexu vznikla už loni na podzim petice, nic ale zatím nepřinesla. Problém byl s výstavbou prodejny Lidl ve Frýdlantě, obě strany ale nakonec našly kompromis.


Liberecký kraj rozdělí v letošním roce na obnovu kulturních památek celkem 1,912 000 Kč. Je to téměř i milion méně než loni a zhruba pětkrát méně než před dvěma lety.