Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Město chce do Dubice nasypat další tisíce

Archiv

"Přestože chladné počasí dalšímu množení sinic příliš nepřeje, nedá se očekávat, že by se situace na těchto koupalištích výrazně zlepšila," řekla dnes  mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.


Podle hygieniků je nejhorší situace v Dubici, kde množství toxických sinic ve vodě několikanásobně převýšilo normy. Do koupaliště prosakuje odpadní voda ze septiků z nedalekých domů a vodě nepomohla ani ozdravná kúra za více než 200.000 korun, při níž odborníci vstřikovali do vody soli hliníku. Šlo o stejnou metodu, jež se osvědčila na Máchově jezeře.


Českolipská radnice se nyní radí s odborníky, jak situaci řešit.


"Jedná se o další aplikaci látky na podzim a pak znovu na jaře, ještě před zahájením sezony," řekla dnes  mluvčí českolipské radnice Kateřina Plecháčová.


Dodala, že současně se intenzivně pracuje na výstavbě kanalizace, která by splašky z domů odvedla mimo potok, jenž koupaliště napájí.


Ostatní vodní plochy v kraji mají podle Balašové zatím podmínky ke koupání dobré. Vyšší výskyt sinic zaznamenali hygienici na Máchově jezeře a přehradě Harcov v Liberci, nepřekročily ale zatím hygienické limity. Hygienici proto jen upozorňují, že voda může uškodit dětem, alergikům a těhotným ženám. Doporučují sprchovat se po koupání pitnou vodou.


Lehce se zhoršila také kvalita vody na koupališti v Jablonném v Podleštědí. Teplota vody ale ke koupání příliš neláká, Máchovo jezero mělo dnes dopoledne 19 stupňů Celsia, například voda v jablonecké přehradě byla ale ještě téměř o dva stupně chladnější.