Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Města v Libereckém kraji zahájí vodohospodářské akce za miliardy

Archiv

Ze tří desítek měst s více než 2000 obyvateli v Libereckém kraji splňovala před rokem evropské normy jen třetina. V průběhu roku se situace výrazně zlepšila, podle předběžných informací ministerstva zemědělství nesplňuje v současné době normy EU už jen 13 měst. Podle odhadů si tam výstavba či modernizace kanalizace a čistíren odpadních vod vyžádá přes 1,5 miliardy korun. Podle průzkumu ČTK ale města dělají vše proto, aby normy, k jejichž plnění se Česko zavázalo, do konce roku 2010 splnila.


Loni byla mimo jiné dokončena jedna z největších investic v kraji - modernizace liberecké čistírny odpadních vod, která slouží pro aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou. Modernizace čistírny přišla na 6,35 milionu eur (180 milionů korun). Je součástí velkého integrovaného projektu Severočeské vodárenské - Lužická Nisa, který zahrnuje také dostavbu kanalizace v Liberci a Jablonci a modernizaci úpravny vody Souš. Akce za 37 milionů eur (přes miliardu korun) by měla být dokončena ještě letos.


SVS zahájila už loni i dílčí projekt další velké akce - Čistá Ploučnice. Jeho součástí je rekonstrukce pěti čistíren odpadních vod v České Lípě, Novém Boru, Jablonném v Podještědí, Zákupech a v lokalitě Doksy - Staré Splavy a dostavba kanalizačních sítí v Zákupech, Kamenickém Šenově a Mimoni. "Kvůli získání dotací jsme celý projekt rozdělili na dílčí akce a už loni jsme zahájili výstavbu kanalizace v Mimoni z vlastních prostředků," řekla ČTK mluvčí SVS Dagmar Haltmarová. Další akce by měly začít ještě letos, SVS uspěla s žádostmi o dotace. Z operačního programu životní prostředí a státního fondu získala přes 230 milionů korun.


Podobně úspěšné bylo i VHS na Semilsku. Na projekt Čistá Jizera získalo téměř 540 milionů korun, další prostředky ale budou muset přidat města. Stavět se bude v Turnově, Semilech, Jilemnici, Lomnici nad Popelkou a Rokytnici nad Jizerou. Podle předsedy sdružení Milana Hejduka bude nutné postavit 73 kilometrů nových kanalizací a 11 kilometrů vodovodů. V Lomnici by se v rámci projektu měla dočkat rekonstrukce i čistírna odpadních vod a v Rokytnici se zlepší zásobování pitnou vodou. V budoucnu by se měla uskutečnit ještě třetí etapa.


Díky dotaci by se kanalizace a napojení na čistírnu odpadních vod měla v příštích letech dočkat i Raspenava, kde zatím výstavba narážela na vysoké náklady způsobené velkou rozlehlostí. Město s téměř 3000 obyvateli je jediné v kraji, které kanalizaci vůbec nemá. Je totiž třeba vybudovat téměř 20 kilometrů kanalizačních sítí a náklady dosáhnou téměř 360 milionů korun. Z operačního programu a fondu se podařilo na akci získat 274 milionů, díky tomu bude možné projekt ještě letos zahájit.


Naopak Velké Hamry na Jablonecku zatím při žádání o dotace na výstavbu kanalizace úspěšné nebyly. Město má už čtyři roky připravený projekt dostavby kanalizace za zhruba 38 milionů korun, ale zatím se mu na jeho realizaci nepodařilo získat prostředky. "V operačním programu životní prostředí jsme úspěšní nebyli, chceme to proto zkusit v programech ministerstva zemědělství," řekl ČTK starosta Josef Pala. Bez nich si město s padesátimilionovým rozpočtem nemůže stavbu dovolit. "Situace je o to horší, že kvůli tomu zůstala nedokončená hlavní silnice z Turnova do Krkonoš. Komunikace stále nemá finální povrch, protože čeká právě na výstavbu naší kanalizace," vysvětlil Pala.