Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Města v Libereckém kraji stále více doplácejí na likvidaci odpadu

Archiv

Třeba stotisícové krajské město Liberec doplácelo v roce 2004 v přepočtu 92 korun na každého ze svých obyvatel, loni už to bylo 240 korun. Ještě více doplácí na likvidaci odpadu Česká Lípa, která loni ze svého rozpočtu doplácela 273 korun na obyvatele. Naopak Jablonec nad Nisou musel přispět jen 23 korunami na občana.


Jablonec je v rámci kraje jediným městem, kde nemají paušální poplatek. Občané platí za popelnice, což je podle radnice mnohem více motivuje k třídění. Čtyřčlenná rodina ročně platí za popelnici vyváženou každý týden 2272 korun. Pokud ale budou důsledně třídit, mohou si ji nechat vyvážet každý druhý týden a náklady snížit o třetinu. Město má proto v rámci kraje jeden z nejlépe propracovaných systémů třídění. Na jeho území je k dispozici 239 stanovišť na tříděný odpad, což je o 20 více než ve dvakrát větším Liberci. K dispozici je celkem 645 kontejnerů na papír, plasty a sklo. Další komodity, jako papírové krabice od nápojů, plechovky či směsný plast, ale mohou lidé třídit do speciálních pytlů.


Ceny popelnic se v Jablonci v posledních pěti letech nezměnily, vybrané peníze ale přestávají stačit, a město tak v posledních dvou letech na likvidaci odpadu doplácí. Loni to byl milion, letos předpokládá radnice, že bude muset systém dotovat zhruba třemi miliony korun. Náklady na svoz a likvidaci odpadu totiž kvůli rostoucím nákladům na energie stoupají. V roce 2004 Jablonec za odpad zaplatil 22,5 milionu korun. "Letos už to podle odhadů bude téměř 28,4 milionu, z toho přes tři miliony bude muset dát město z rozpočtu," řekla ČTK mluvčí radnice Jana Fričová.


Rekordní doplatek čeká Česká Lípa, kterou letos likvidace odpadu přijde podle odhadů na 32 milionů korun, z toho asi 11,5 milionu bude muset radnice doplatit z rozpočtu. Před pěti lety ale doplácela zhruba třetinu. "V blízkosti města není skládka ani spalovna, cena dopravy tak náklady na odpad výrazně zvyšuje," řekla mluvčí radnice Eva Markgrafová. Náklady podle ní zvyšuje každodenní vyvážení odpadkových košů a také úklid kolem popelnic na sídlištích.


Česká Lípa má také v přepočtu nejvíce kontejnerů na tříděný odpad v kraji. Ve městě je 630 kontejnerů na papír, sklo a plasty. Letos nechala radnice zkušebně rozmístit dalších 250 popelnic na bioodpad z domácností. V přepočtu je tak ve městě na 1000 obyvatel 23 kontejnerů, což je dvakrát víc než v Liberci. Podle starostky Hany Moudré si radnice od nových kontejnerů na bioodpad slibuje především snížení objemu komunálního odpadu, a tedy nižší náklady na jeho likvidaci. Bioodpad totiž podle ekologů tvoří 40 procent objemu komunálního odpadu a zatím většinou zcela zbytečně končí na skládkách nebo ve spalovnách. V Libereckém kraji ho třídí také v Semilech.


Přes 70 milionů korun bude stát letos likvidace odpadu ve stotisícovém Liberci. Liberečané platí ročně stejně jako v České Lípě 492 korun. Skutečné náklady jsou ale ještě o polovinu vyšší. Liberec přitom třeba v třídění odpadů za menšími městy výrazně zaostává. K dispozici je sice 1119 kontejnerů na papír, sklo a plasty, jsou ale rozmístěny jen na 218 stanovištích, a jsou tak mnohem méně dostupné než třeba v Jablonci či České Lípě. "Naše možnosti jsou omezené a soukromí vlastníci se zřizování stanovišť tříděného odpadu na svých pozemcích brání," řekl náměstek libereckého primátora Milan Šír.


Přestože obyvatele Liberce k třídění prakticky nic nemotivuje, zájem o něj roste. Podle Šíra se musí kontejnery na papír vyvážet dvakrát týdně a ani to nestačí. Třeba v Novém Boru na Českolipsku mají ale lidé možnost si díky třídění poplatek za odpad snížit. Za každý kilogram vytříděného papíru si mohou z pětisetkorunového paušálu odečíst 0,40 Kč a za kilogram plastů 1,50 Kč. Do projektu se zapojilo na 600 domácností, což je pětina města. Nejúspěšnější domácnost ušetří příští rok na poplatcích 393 korun.