Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Masakry na přechodech pro chodce

Archiv

Poslední tragická nehoda se stala dnes ve 14:20 hodin v Jizerské ulici v Liberci, kde chodec zahynul pod koly Škody Felicie Combi.


"V současné době hrozí chodcům zvlášť velké nebezpečí. Rychle se stmívá, často prší a na silnicích je špatná viditelnost," řekla dnes mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Na mokrých vozovkách se rovněž prodlužuje brzdná dráha.


Vážná srážka auta s chodcem se odehrála v úterý v noci v Liberci. V půl deváté večer řidič Renaultu na přechodu pro chodce najel do čtyřiačtyřicetileté ženy a vážně ji zranil. Z tříštivé zlomeniny nohy se žena bude léčit nejméně šest týdnů. Motoristovi hrozí až pět let vězení.


Z více než 50 letošních nehod, jež se na Liberecku staly mezi motorovými vozidly a chodci, jich zhruba polovinu zavinili řidiči. Podobný poměr je i na Českolipsku, kde policisté zaznamenali přes 40 havárií motorových vozidel a chodců. Naposledy si minulý pátek večer řidič nákladního auta nevšiml dvou chodců na přechodu. Jeden stačil uskočit, druhý ale utrpěl zranění.


Na Jablonecku v říjnu dokonce nepozorný řidič kamionu natlačil na přechod policejní vůz, který kvůli chodcům zastavil.


"Nikomu se nic nestalo jen zázrakem," dodala jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová.


Na Jablonecku a Semilsku bylo letos mnohem méně poražených chodců než ve dvou největších okresech kraje. Na Semilsku se jejich počet zatím nepřehoupl přes deset.


Ve srovnání s loňským rokem vychází nejhůře Českolipsko, kde havárií mezi motorovými vozidly a chodci bylo zhruba o šestinu víc než loni.


"Nejohroženější skupinou chodců jsou děti," upozornila Vlasta Suchánková.


Na Liberecku jich motorová vozidla srazila 18, na Českolipsku 17.


Chodci sice někdy v rozporu s dopravními předpisy spoléhají na naprostou přednost na přechodu a vbíhají tam neočekávaně a bez rozhlédnutí, podle policistů ale mnohým motoristům chybí jakékoliv ohledy. Řidiče totiž chrání pevná karoserie, zatímco chodec je úplně bezbranný.


"Hlavně ve chvíli, kdy motoristé vidí u silnice školáky nebo staré lidi, měli by zpomalit a dávat co největší pozor. Nikdy totiž nevědí, jestli jim jako blesk z čistého nebe neskočí rovnou pod auto," shrnula Vlasta Suchánková.