Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Markéta Aulová: z Lípy do Senátu

Archiv

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) bude mít méně stálých poradců než jeho předchůdce Petr Pithart (KDU-ČSL). Pithart měl tři, Sobotka má dva.


ČTK a deníku Právo dnes řekl, že jejich počet nebude zvyšovat. Širší bude ale Sobotkův tým externích poradců, má jich být kolem pěti. V právních otázkách šéfovi Senátu pomáhá Karel Berkovský, který spolupracoval se Sobotkou už jako s místopředsedou horní komory. Druhým stálým poradcem je bývalý karlovarský senátor Vladimír Kulhánek (ODS), který svůj mandát loni neobhajoval. Nyní má na starosti mimo jiné senátní podvýbor pro státní vyznamenání.


Mezi externí poradce patří Markéta Aulová, bývalá mluvčí českolipské radnice a redaktorka Deníků Bohemia a i-novin. 


Sobotka se v souvislosti se svou snahou o zlepšení mediálního obrazu Senátu zmínil o přípravě smlouvy na vysílání jednání Senátu a jeho výborů na televizním kanálu 24.cz. Podobně jako ve sněmovně by smlouva podle Sobotky neměla dát televizi nějaká exkluzivní práva. Šéf Senátu se domnívá, že možnost vidět parlamentní jednání i jindy než v nočních hodinách na veřejnoprávní televizi pomůže zlepšit i vystupování politiků.


Sobotka jednal také s ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem o možnostech společného využívání Valdštejnské jízdárny. Jízdárna patří k areálu sídla Senátu, galerie ji má pronajatu. Šéf horní komory chce také zlepšit servis Kanceláře Senátu pro senátory.


"Chci dosáhnout toho, že celý úřednický aparát tady bude pro 81 senátorů, bude plnit jejich pokyny a nebude vytvářet prostředí pro sebe," uvedl Sobotka.


Konkrétní změny ale ještě neuvedl. "Zatím je to road map," poznamenal s úsměvem.


Za redakci gratulujeme slečně Aulové ke kariérnímu postupu. Markéta Aulová je příkladnou ukázkou toho, jak může pracovitý a cílevědomý úředník z malého města povýšit až na vysokou pozici v Parlamentu ČR.