Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Máchovo jezero a Hamr má zhoršenou vodu, koupat se tam ale dá

Archiv

Problémům mohou předejít, když se osprchují pitnou vodou, řekla dnes mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Podle ní je ve všech ostatních koupalištích a sledovaných vodních plochách čistá voda a koupání brání jen poměrně chladné počasí.


"Množství sinic u Máchova jezera a v Hamru bylo při posledním měření hluboko pod hranicí 100.000 buněk na mililitr, po jejímž překročení vyhlašujeme zákaz koupání. Nepředpokládáme, že by se to mělo dramaticky změnit," dodala.


Výjimkou je podle ní tradičně přírodní koupaliště v České Lípě - Dubici, kde kvůli sinicím platí zákaz koupání už dlouho. A TJ Sokol Heřmanice uzavřela kvůli špatné vodě velké koupaliště, které se nachází v Lužických horách asi pět kilometrů od Jablonného v Podještědí. V Heřmanicích byly problémy s kvalitou vody i loni, množství sinic tam v červenci překročilo přípustnou hranici a zákaz koupání platil až do konce léta.


Umělé koupaliště s toboganem v Železném Brodě, kam míří lidé z nedalekého Turnova a Semil, je po rekonstrukci za tři miliony korun. "Do pátku se naplní vodou a pokud bude letní počasí v sobotu otevřeme," řekl železnobrodský starosta Václav Horáček.


Hygienici sledují v Libereckém kraji 28 vodních ploch. Podle jejich internetových stránek www.khslbc.cz mělo při posledním měření bezvadnou vodu 24 rekreačních nádrží. V rybnících a v nádržích, jež nepatří mezi oficiální koupaliště, se neprovádějí žádné rozbory kvality vody. Hygienici lidem radí, aby se takovým vodním plochám vyhýbali.


Loni prováděli hygienici státní zdravotní dozor na 34 přírodních koupalištích a devíti umělých koupalištích. Sledovali tam nejen kvalitu vody, ale i vybavení a pořádek. Za zjištěné nedostatky uložili šest pokut v celkové výši 4500 korun. Sami provozovatelé koupališť vyhlásili čtyři zákazy koupání.