Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Mácháč v pohodě

Archiv

"Padly především pokuty za dopravní přestupky. Ráno se účastníci rozjížděli celkem v klidu domů," řekl operační důstojník českolipské policie.


Policisté se zaměřili hlavně na to, aby auta neřídili opilí řidiči.


"Na pláži Klůček, kde hrálo třicet domácích diskžokejů a dva zahraniční, nevíme o žádných potížích. Mimo areál se nějaké objevily, policisté mluvili o divokých jezdcích v autech a další řidiči dostali botičky za špatné parkování," řekl Jiří Mareš z pořádající agentury G Productions.


Ani zdravotnická záchranná služba podle něj nemusela řešit závažné případy, účastníkům Mácháče pomáhala především při tělesných slabostech. Mácháč se v Doksech uskutečnil už popáté. Zatímco v minulých ročnících začínal již v poledne, v pátek se aparatury rozezvučely až v 17:00, kdy většině účastníků skončila pracovní doba. Po prvním ročníku na konci 90. let se proti Mácháči zvedla vlna odporu mezi obyvateli Doks a Starých Splavů, poslední dobou však již téměř nikdo neprotestuje. Město se totiž s pořadateli festivalu domluvilo na takových opatřeních, aby hudba dělala v okolí jezera co nejmenší hluk. Dokská radnice však pro jistotu i letos posílila hlídky svých strážníků a kvůli Mácháči zvýšila v Doksech a okolí počty svých mužů rovněž policie. Na bezpečnost i na pořádek při dopravě a parkování dohlížela rovněž bezpečnostní agentura, najatá pořadateli.


"Snažíme se, abychom působili co nejmenší problémy, festival už má své jméno a my ho chceme pořádat i v příštím roce," vysvětlil Mareš.


Mácháč znamená pro Doksy pomyslnou tečku za prázdninami. Letošní léto se však u Máchova jezera nevyvedlo. Již od června v něm platil kvůli toxickým sinicím zákaz koupání a podnikatelé, zaměření na cestovní ruch, utrpěli velké ztráty.