Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Ludvík: Konkurz byl prohlášen na základě špatného zákona

Archiv

Ten v polovině loňského roku vystřídal na postu správce Daniela Thonata, jehož práci policie v souvislosti s konkurzem rovněž prověřuje.


"Vyšetřování se mé práce dotklo hlavně tím, že musím pro policii připravovat velké množství materiálů a odpovídat na řadu otázek, což je časově náročné," poznamenal Komeda. K tomu, zda bylo prohlášení konkurzu oprávněné, se dnes ale nechtěl vyjadřovat. "To musí posoudit soud," dodal.


Za neoprávněný a nespravedlivý označuje od začátku konkurz předseda představenstva SP Ralsko Stanislav Ludvík, který je současně pětinovým vlastníkem zkrachovalé akciové společnosti.


"Trvám na tom, že konkurz byl prohlášen na základě špatného konkurzního zákona," řekl dnes Ludvík. Zákon totiž podle něho dává soudci obrovský prostor k subjektivnímu posuzování.


Stavební podnik Ralsko patřil ještě před dvěma lety s tržbami kolem 800 milionů korun k největším stavebním společnostem v Libereckém kraji. Od prosince 2002 je firma v konkurzu kvůli neuhrazeným závazkům vůči věřitelům. Přihlášené pohledávky dosáhly podle správce Komedy 800 milionů korun. To je čtyřnásobek základního kapitálu společnosti.


"Oprávněnost většiny pohledávek však dosud nebyla přezkoumána, protože se zatím uskutečnilo jediné přezkumné řízení," poznamenal konkurzní správce.


Firma s 200 pracovníky přitom byla jednou z mála stavebních společností v České republice, které měly osvědčení Národního bezpečnostního úřadu v kategorii "důvěrné". Největší zakázkou v historii podniku byla stavba nové budovy Krajské vědecké knihovny v Liberci známé jako stavba Smíření. Předseda představenstva Ludvík je přesvědčen, že majetek firmy je tak velký, že oprávněné věřitele jeho rozprodej uspokojí.