Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Lípa zvažuje, zda nepožádá o léčebnu dlouhodobě nemocných

Archiv

"Proto byla ustavena pracovní skupina, která prověří všechna pro a proti," řekla dnes mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


Podobné návrhy podle ní nejsou žádnou novinkou. Poprvé se o převodu zařízení začalo diskutovat před dvěma lety, kdy se v rámci reformy veřejné správy připravoval převod zdravotnických zařízení z okresů na kraje. "Už tehdy zazněly návrhy, abychom nemocnici převzali, nakonec z toho ale sešlo," poznamenala Aulová. Diskusi podle ní zřejmě oživil záměr kraje sloučit léčebnu se zadluženou Nemocnicí Česká Lípa. Někteří zastupitelé se obávají, že se tím péče o pacienty zhorší.

Podle českolipské místostarostky Hany Moudré (ODS) už pracovní skupina připravila materiály, které budou sloužit jako podklady pro jednání zastupitelů České Lípy se zástupci krajského zastupitelstva. To by se mělo uskutečnit 26. února v České Lípě. "Budeme preferovat, aby zařízení Pod Holým Vrchem bylo i nadále využíváno pro zdravotně sociální účely," řekla dnes ČTK Moudrá. O tom, zda město skutečně o převod zařízení požádá, by se podle ní mělo rozhodnout zřejmě v březnu.

Liberecký kraj chce léčebnu sloučit s nemocnicí a vytvořit z ní samostatné oddělení v rámci zdravotnického zařízení. LDN by se přestěhovala do jednoho patra nemocniční budovy a přímo by navazovala na nemocnici. Tím by se výrazně zlepšila péče o pacienty, které by bylo možné v případě zhoršení zdravotního stavu bez problémů přesouvat na specializovaná oddělení, řekl vedoucí krajského odboru zdravotnictví Jiří Benedikt.

Zároveň by se oddělení mělo rozšířit ze současných 40 lůžek na 60. Podobný model velmi dobře funguje v liberecké nemocnici a také v Jablonci," dodal Benedikt. Návrh zastupitelů České Lípy proto z pohledu péče o pacienty nepovažuje za šťastný. "Uvolněnou budovu bychom navíc chtěli využít pro vybudování hospice pro smrtelně nemocné pacienty, který v Libereckém kraji chybí, nebo by tam mohl vzniknout stacionář pro seniory," doplnil Benedikt.

Ředitel Nemocnice Česká Lípa Miroslav Vacek řekl, že zařízení už má připraveno prostory, kam LDN přestěhuje. Pokud se ale spojení neuskuteční, nebo se oddálí, nebude to mít vážnější dopad do chodu zařízení. Vacek připustil, že patro, do kterého se má LDN přestěhovat, je prázdné, a tudíž by pro nemocnici bylo spojení i ekonomicky výhodné. "Na prvním místě by však při podobném rozhodování vždy mělo být zdraví a zájmy pacienta," zdůraznil ředitel.