Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Lípa chce mít univerzitu

Archiv

Technická univerzita se už léta nesoustředí pouze na své sídlo, ale její pedagogové vyučují i na dalších místech. V Jablonci nad Nisou je detašované pracoviště fakulty textilní a od podzimu tam má obor mezinárodní obchod otevřít také fakulta hospodářská.


"Katedra technologie a řízení konfekční výroby nabízí bakalářský studijní program v Prostějově, Fakulta strojní vyučuje třísemestrální základní obor strojírenství v Mladé Boleslavi," řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.


Důvodů k rozšiřování aktivit mimo hlavní sídlo univerzity je podle Konopy několik.


"Je velmi důležité, že výuka může reagovat na konkrétní požadavky regionu a města. Klasickým příkladem jsou potřeby Škody Auto v Mladé Boleslavi, oděvního průmyslu v Prostějově nebo bižuterního průmyslu a silného exportu v Jablonci nad Nisou."


Kromě ekonomického efektu - univerzita získá státní příspěvek na každého studenta, ať studuje v Liberci nebo v jiném městě - znamená podle Konopy rozšiřování aktivit školy zvyšování její prestiže jako skutečného centra vzdělávání. Snahy o rozšíření podporuje i krajský úřad.


"Je to plně v souladu s koncepcí vzdělávání Libereckého kraje," uvedla náměstkyně libereckého hejtmana pro školství Eva Bartoňová. K rozšíření výuky využívá univerzita zázemí středních a vyšších odborných škol.


"Cílem projektů založených na spolupráci středních škol s univerzitou je zvýšení prestiže lokality a rozvoj vzdělanostní úrovně obyvatel," dodala Bartoňová.