Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Likvidace škod po těžbě uranu bude stát další miliardy

Archiv

Podzemní vody a horniny nejvíce kontaminuje kyselina sírová, nachází se jí tam zhruba 3,8 milionu tun. Zbylý jeden milion tun tvoří hlavně kyselina dusičná, fluorovodíková a čpavek.


"Procesy směřující k chemické těžbě uranu jsme ukončili v dubnu 1996," uvedl Rychtařík.


Podle něj se ale množství chemikálií v podzemí téměř nesnížilo, poněvadž zařízení na likvidaci škod nejsou většinou ještě dostavěna. Kontaminace postihla plochu 24 kilometrů čtverečních a táhne se od Stráže až po Hamr na Jezeře a na druhou stranu k hoře Ralsko. Chemická těžba zasahuje do okraje Severočeské křídy, jež patří mezi největší zásobárny pitné vody ve střední Evropě a zaujímá oblast od Jeseníků až po Litoměřice.


"Díky použitým technologiím se ale kontaminace nikdy nerozšířila do podzemních vod, rozlévajících se mimo oblast těžby uranu, a nic takového nehrozí ani nyní," upozornil Rychtařík.


Chemická těžba uranu ve Stráži pod Ralskem a Hamru na Jezeře znečistila podzemní vody až do hloubky 350 metrů. Za 30 let se při ní získalo 15.000 tun uranu a v ložisku ho stále ještě zůstává 18.000 tun. Získávání uranu pokračuje v omezené míře i během současné likvidace škod. Letos strážské Diamo vyprodukuje 90 tun uranu, což pokrývá asi třetinu roční spotřeby jedné jaderné elektrárny.


Při čištění kontaminovaných vod vznikají ve Stráži pod Ralskem látky využitelné v průmyslu. Jde například o síran hlinitý, který potřebují papírny. K jeho výrobě slouží první technologie pomáhající k likvidaci ekologických škod - takzvaná odparka. Stála 1,8 miliardy korun. Vyčištěnou vodu pouští Diamo z odparky přímo do řeky Ploučnice.


"Podzemní horninovou vrstvu musíme do roku 2030 vyčistit tak, aby se v okolí nedaleké Mimoně dala čerpat spodní voda a po běžné úpravě se mohla používat jako pitná," uvedl Rychtařík.


Hlavním úkolem strážského závodu Diama se během minulých let stala právě likvidace škod po těžbě uranu. Více než 1300 zaměstnanců především obsluhuje sanační technologie, vyluhovací pole, chemické stanice a stanici pro likvidaci kontaminovaných vod.


Ještě před deseti lety měl strážský závod Diama o více než 5000 zaměstnanců více než nyní. Státní podnik Diamo s 3300 zaměstnanci se zabývá zejména odstraňováním škod po těžbě uranu, dalších rud a uhlí na území celé republiky a výrobou uranového koncentrátu pro tuzemskou jadernou energetiku.


Náměstkyně ředitele Diama Kamila Trojáčková uvedla, že útlum uranového průmyslu si vyžádal do konce loňského roku ze státního rozpočtu více než 22,1 miliard korun. Útlum uhelného průmyslu stál téměř 9,4 miliard a útlum rudného průmyslu bezmála 2,3 miliardy korun. Likvidace ekologických škod po těžbě skončí nejdříve v západních Čechách - v roce 2015. S dekontaminací vod v Mydlovarech se naopak počítá až v roce 2100.