Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Lídr liberecké ČSSD nechce, aby kraj řídili firmy a lobbisté

Archiv

Sociální demokracie vládne s ODS v kraji již osmým rokem, podle Eichlera ale nešlo vždy o důstojnou koalici.


Eichler neuvedl, kdo krajské radní ze zákulisí v minulosti řídil. "Krajské radní v uplynulých čtyřech letech nikdo neovlivňoval, rozhodovali se sami," oponoval Eichlerovi současný krajský radní za ČSSD a pátý na krajské volební kandidátce Vít Příkaský.


V oblasti dopravy prosazuje ČSSD vybudování dálnice na severu Českého ráje mezi Turnovem a Jičínem. Správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj a ekologické iniciativy však severní trasu hodnotí jako mnohem horší než jižní variantu mezi Mnichovým Hradištěm a Sobotkou. "Severní varianta by znamenala konec Českého ráje a rozpůlila vzácné území. Dálnice by zabránila prolínání živočichů a rostlin, zničila by nivu řeky Libuňky a poškodila barokní ráz krajiny," uvedla bývalá vedoucí správy chráněné oblasti Lenka Šoltysová. Proti dálnici mezi Turnovem a Jičínem je i Jan Mocek, který Šoltysovou loni ve funkci vystřídal.


"Jižní varianta by Libereckému kraji nic nepřinesla," konstatoval jeden z kandidátů ČSSD v krajských volbách, odborník na dopravu Bohumil Kašpar. Ten zároveň prosazuje modernizaci libereckého letiště. Prohlásil, že kraj by měl letiště koupit od města. Podle jeho vize by tam mohla přistávat až čtyřicetimístná letadla. Kde by kraj získal na koupi a modernizaci letiště peníze, Kašpar neuvedl.


ČSSD by chtěla po volbách převést krajské nemocnice v Liberci a v České Lípě zpátky z akciových společností na příspěvkové organizace. "Mimo jiné se obáváme, aby nemocnice jako akciové společnosti nerozprodávaly kvůli několika nezaplaceným fakturám svůj majetek - například vily v Husově ulici," vysvětlil Eichler.


Když Liberecký kraj převedl českolipskou nemocnici z příspěvkové organizace na akciovou společnost, dostala se z velkých dluhů. "Akciové společnosti na rozdíl od příspěvkových organizací vedou vedoucí pracovníky k velké odpovědnosti za hospodaření nemocnic a jsou mnohem průhlednější," vysvětlil už před třemi lety tehdejší ředitel nemocnice Miroslav Vacek.


ČSSD se ve svém volebním programu staví proti megalomanských projektům, díky nimž vydělávají velké stavební firmy. "Všechny peníze nesmí dostávat čtyři velké projekty, ale raději šedesát malých," podotkl Eichler.


Podle Eichlera by ČSSD chtěla v krajských volbách získat 11 až 12 míst v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Minulé krajské volby v Libereckém vyhrála ODS. V krajském zastupitelstvu jí patří 22 křesel a vytvořila koalici s ČSSD. V opozici zůstalo deset krajských zastupitelů z KSČM a sedm ze Strany pro otevřenou společnost (SOS).