Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Lidem v menších obcích se nelíbí, že Klaus jezdí jen po městech

Archiv

"Na malých obcích ale nejdou dělat velká shromáždění, která prezidentovi slouží ke zvyšování popularity," řekl starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek.


Klaus navštívil nebo navštíví Liberec, Frýdlant, Chrastavu, Jablonec nad Nisou, Smržovku, Českou Lípu, Stráž pod Ralskem, Turnov, Jilemnici a Harrachov. Prezident se podívá do liberecké průmyslové zóny a velkých firem Cutisin, Preciosa, Seba T a do menší sklárny Novosad a syn Bohemia.


"Nedělal bych žádné umělé rozdíly mezi městy a obcemi. Chrastava, Smržovka nebo Harrachov nejsou žádná velkoměsta se 100.000 obyvateli a mají pro mě charakter obce. A s povděkem jsem kvitoval, že si Liberec uzurpoval mnohem méně času z mé návštěvy než jiná krajská města," prohlásil Klaus.


Liberecký kraj se stal již třináctým krajem, kam prezident během více než dvouletého funkčního období přicestoval na několikadenní oficiální pobyt. Nebyl zatím ve Středočeském kraji.


Podle Pávka se Klaus soustřeďuje v Libereckém kraji především na velká města a velký byznys. Běžné věci, které trápí obyvatele venkova, ho nezajímají.


"Jsem v zastupitelstvu Libereckého kraje a dostal jsem pozvánku na setkání s prezidentem. Nezúčastnil se ho ale, mám důležitější práci než ze sebe dělat kašpara," prohlásil Pávek.


Hejtman Skokan konstatoval, že Liberecký kraj na venkov při Klausově návštěvě nezapomněl.


"U nás v kraji je velice těsné sepětí venkova s městy. Při druhé návštěvě se jistě dostane i na mnohem menší místa," uvedl Skokan.


Klaus počítá s další několikadenní cestou do kraje zhruba za dva roky. Starosta obce Okrouhlá na Českolipsku a předseda Svazku obcí Novoborska Jiří Vosecký by stejně jako Pávek uvítal, kdyby prezident věnoval venkovu více času již při současné návštěvě Libereckého kraje.


"Prezidenta si vážím, ale je chyba, že se nepodívá do žádné vesnice. Nezpůsobil ji však on, ale lidé, kteří mu program připravovali," podotkl Vosecký.


Rovněž starostka obce Zahrádky na Českolipsku Milena Brožová se přimlouvá, aby prezident příště na vesnice nezapomněl.


"Cítili bychom, že se stará i o menší věci, jimiž žijeme my na venkově a jsou pro nás důležité," dodala Brožová.


Skokan v souvislosti s výhradami starostů k programu prezidentovy návštěvy připomněl Klausovu jednodenní cestu po Libereckém kraji. Během ní se prezident v září 2003 setkal se zemědělci i starosty ve čtyřech vesnicích a osadách.