Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Lidé z Doks odemkli Máchovo jezero

Archiv

Dříve vítalo město novou sezonu jen u jezera, její letošní začátek s průvodem a kulturním programem má být základem nové tradice města, řekl  starosta Zdeněk Krenický.


"Asi 500 poutníků se mnou doprovodil k jezeru Karel IV, který nechal rybník v roce 1366 založit, a Karel Hynek Mácha, který oblast proslavil svou básní Máj," dodal Krenický.


Na obřad přišel v dobovém kostýmu z 19. století - ve fráčku, klobouku a s hůlkou. Společně pak trojice mužů jezero odemkla - Karel IV otevíral Velký rybník, jak se jezeru za jeho vlády říkalo, Mácha zase Hiršperský rybník. Jen Krenický odemykal Máchovo jezero. Společnost Regio Máchova kraje, která provozuje pláže, velký kemp a lodní dopravu na jezeře, připravila letos pro turisty řadu novinek.


"Chceme, aby návštěvníci věděli, že tento kraj nenabízí jen koupání, ale i výlety a cykloturistiku," řekl jednatel společnosti Luděk Téra.


U Máchova jezera podle něj vznikla cyklopůjčovna napojená na půjčovny kol v Sasku. Turistům to umožní volně přejíždět přes hranice a vrátit kolo jinde, než kde si ho vypůjčili. První cyklopůjčovna tohoto druhu se objevila v dubnu v Nové Vsi nad Nisou na Jablonecku, druhá je u Máchova jezera. Systém cyklopůjčoven přinesla do Libereckého kraje německá společnost Fahrradpool Lausitz, která má v Sasku ve 24 městech v okolí Budyšína a Zhořelce 35 cyklopůjčoven. Její stanoviště by měla do budoucna pokrývat hustě i české a polské pohraničí. Máchovo jezero je významnou rekreační oblastí Libereckého kraje, ročně ho využívá asi 30.000 turistů. Oblast kolem něj je na turistice ekonomicky závislá. Poslední dva roky však byly pro tamní podnikatele špatné. V roce 2004 poznamenal sezonu vysoký výskyt sinic v jezeře, kvůli němuž hygienici zakázali koupání, minulé léto zase bylo studené a koupání nepřálo.


"Letošní zájem je zatím slibný, náš kemp se 160 lůžky je již skoro na celou sezonu vyprodaný," dodal Téra.